Política 27/09/2011

La fiscalia es querella contra Millet i Montull per defraudar 685.000 euros de l'IVA el 2007

Se'ls acusa d'un delicte contra la hisenda pública i per falsificació documental

Acn
2 min

BarcelonaLa fiscalia ha presentat una querella contra els exresponsables del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull, per un presumpte delicte contra la hisenda pública i un per falsificació de documents mercantils. La querella, presentada als jutjats de Barcelona, es presenta perquè el fiscal considera que es van defraudar 684.938 euros en la liquidació de l'IVA corresponent al 2007, quan Millet i Montull estaven al capdavant d'aquesta institució. La querella també s'ha presentat contra la filla de Montull, Gemma Montull, i l'advocat Edmundo Quintana , i fa la Fundació Orfeó Català responsable civil subsidiària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta causa se suma a les altres que tenen obertes els exresponsables del Palau. Segons la querella, dels 684.938,09 euros suposadament defraudats, 128.155,26 corresponen a l'IVA deduït d'obres particulars fetes al domicili de Millet però facturat a nom del Palau per part de diverses empreses. 7.033 euros correspondrien a la diferència entre l'IVA repercutit i el veritablement declarat. Però la major part del suposat frau, 549.749,31 euros, són quotes compensades de forma improcedent per duplicitat.

Aquesta partida és la que ha comportat més dificultats a l'Agència Tributària per detectar el suposat frau, ja que discorre entre diversos anys i declaracions d'IVA, i entremig hi va haver un canvi legislatiu que va obligar a fer correccions i devolucions per part d'Hisenda.

El canvi de normativa va ser forçat pel Tribunal de Justícia Europeu, que va prohibir que les empreses o entitats subvencionades no declaressin tot l'IVA. Això va obligar a Hisenda a fer diverses correccions. La Fundació del Palau tenia un saldo favorable 1,9 milions d'IVA, però els ingressos bancaris van elevar la xifra a 2,1 milions. Hisenda li va retornar 1,3 milions, cosa que suposava que el Palau encara havia d'obtenir 755.000 euros més, però el Palau va declarar que encara li devien 1,3 milions.

Moltes quotes de l'IVA ja havien estat compensades i es tornaven a presentar de forma duplicada en anys posteriors. Tot sumat, aporta un saldo de 549.749 euros retornats per part d'Hisenda al Palau l'any 2007.

Per tot això, la fiscalia demana al jutjat que imputi delicte fiscal i falsedat documental a Millet, com a president de la Fundació i per les obres fetes a casa seva; a Jordi Montull, com a director general i amb màxims poders econòmics dins l'entitat, encarregat de girar al Palau les factures de les obres de casa de Millet; a Gemma Montull, com a directora financera, que ordenava el pagament de les factures falses i que va proporcionar a l'assessor fiscal els acords d'Hisenda perquè fes les compensacions irregulars; i Edmundo Quintana, assessor fiscal que treballava per l'advocat del Palau, Raimon Bergós. Ell era qui va presentar les declaracions d'IVA i el despatx de Bergós assessorava fiscalment el Palau des del 2005, tal com va reconèixer el mateix Quintana, que va admetre que Gemma Montull li va enviar la documentació necessària.

A més, la fiscalia es basa en les declaracions testificals de la comptable del Palau, Elisabeth Rodríguez, que va apuntar a Gemma Montull com la persona que prenia les decisions tributàries juntament amb el despatx Bergós, que tenia poders i firma electrònica per presentar les declaracions d'IVA. El fiscal ha demanat que el jutjat prengui declaració als quatre querellats.

stats