Política 06/09/2017

L'incident d'execució de l'Estat: 34 pàgines que assenyalen Forcadell però no demanen suspensions de càrrecs

Fiscalia presentarà una querella contra l'admissió a tràmit de la llei

Dani Sánchez Ugart
2 min
José Manuel Maza i Carlos Lesmes ahir durant la inauguració de l’any judicial a Madrid, amb la presència del rei Felip VI.

MadridLa maquinària judicial de l'Estat per aturar el referèndum de l'1 d'octubre està activa i a tota marxa. L'incident d'execució de sentència del govern espanyol contra l'admissió a tràmit de la llei del referèndum se suma a l'anunci de la Fiscalia Superior de Catalunya, que es querellarà contra la mesa del Parlament per haver admès a tràmit aquest dimecres al matí la llei del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu recurs, al qual ha tingut accés l'ARA, el govern espanyol argumenta que l'admissió a tràmit contravé diverses sentències del Tribunal Constitucional que declaraven il·legal qualsevol acte preparatori del referèndum. El document, de 34 pàgines i que ja estava redactat, segons va admetre la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, demana que es dedueixi testimoni contra Carme Forcadell i els membres de la mesa que han votat a favor de l'admissió a tràmit. Això vol dir que se sol·liciti a la fiscalia que investigui si hi ha delicte penal, tot i que no es demana directament la suspensió dels càrrecs.

La querella de la fiscalia, per la seva banda, anirà dirigida a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a la resta dels membres de la mesa, contra els quals ja hi ha oberts procediments judicials, que van deixar fora els membres de la minoria no independentista.

El ministeri públic ha reaccionat així en poques hores a l'inici de la tramitació, i ha demostrat, com va dir aquest dimarts el fiscal general de l'Estat, que pretenen actuar amb "celeritat" en tot aquest procés, amb l'objectiu de fer impossible la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Aquesta querella anirà en paral·lel a l'incident d'execució de sentència que presentarà el govern espanyol davant del Tribunal Constitucional contra la mateixa tramitació.

El TC ha decidit no incloure a l'ordre del dia d'aquest dimecres l'incident d'execució de sentència que ha presentat el govern espanyol, i a primera hora de la tarda ha aixecat la reunió del ple sense haver discutit res relacionat amb Catalunya, segons fonts del tribunal. El ple es reprendrà de manera ordinària aquest dijous al matí, quan previsiblement sí que s'inclouran la recusació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, contra tots els membres del tribunal, i l'incident d'execució de sentència. Si els nous recursos del govern espanyol arriben aquest dijous mateix, caldrà veure si els magistrats decideixen modificar l'ordre del dia o convoquen un ple extraordinari l'endemà.

Incident d'execució del govern espanyol
stats