Política 19/10/2017

La fiscalia reclama al Govern que Trapero deixi de liderar els Mossos

El departament d'Interior respon fent pinya amb Trapero i descartant l'opció de substituir-lo

Pau Esparch
2 min
Trapero, al centre de la foto, arribant a l'Audiència Nacional en la primera declaració

BarcelonaLa fiscalia vol que el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, deixi de liderar la policia catalana. Tot i que el ministeri públic ha comunicat aquest dijous que renuncia a recórrer la llibertat provisional de Trapero, també ha demanat a la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela que faci un pas més. La fiscalia ha reclamat a Lamela que enviï al departament d'Interior la interlocutòria que decreta la llibertat del major dels Mossos amb mesures cautelars. L'objectiu de la fiscalia és que, amb la resolució de l'Audiència Nacional, el Govern tiri endavant "els efectes legals que siguin oportuns" per fer complir l'estatut professional de Trapero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta maniobra, el ministeri públic pretén que el departament d'Interior obri un expedient disciplinari al major dels Mossos. La legislació que regula el seu estatut professional és la llei de la policia de la Generalitat, que a l'article 68 apunta que una de les faltes molts greus per als agents –en l'exercici de les seves funcions– és "l'incompliment del deure de fidelitat a la Constitució o a l'Estatut". Però la mateixa llei estableix que no es poden imposar sancions per les faltes molt greus sense que s'hagi tramitat un expedient disciplinari. De fet, si hi ha un procediment penal obert, l'expedient només es pot resoldre quan la sentència penal és ferma, tot i que abans es poden prendre mesures cautelars.

De moment, fonts del departament d'Interior han respost fent pinya amb Trapero i han reiterat que el conseller, Joaquim Forn, manté la seva plena confiança en el major. També han descartat que es plantegin substituir Trapero i han rebutjat l'opció que se li obri un expedient disciplinari. En aquesta línia, fonts dels Mossos han puntualitzat que en algunes ocasions anteriors tampoc s'han pres mesures cautelars quan agents han tingut un procediment penal obert.

stats