Política 28/01/2014

“El futur de Catalunya no es pot decidir menjant senglar sinó a les urnes”

ERC, ICV-EUiA i la CUP demanen explicacions sobre els costos públics i els objectius del dinar que polítics i empresaris van celebrar a Fonteta

Agències
3 min
El cotxe del president Mas, en el moment d'arribar a Fonteta / EFE

BarcelonaUns 260 empresaris i polítics espanyols i catalans van dinar dissabte, sota l'anomenat "esperit de Fonteta", en una masia de l'Empordà a la qual van acudit el president Artur Mas, els ministres Ana Pastor i José Manuel Soria, i empresaris com Juan Rosell i Arturo Fernández. La idea, impulsada per l'empresari Luis Conde amb finalitats benèfiques, buscava crear un clima de "diàleg i cooperació", just el dia en què Mariano Rajoy va reiterar que Catalunya no pot ser independent, que els catalans no es poden pronunciar a les urnes i que el seu govern es tancarà en banda a cap solució que no passi per una Constitució que no vol reformar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la taula presidencial van dinar Mas i la seva dona, Helena Rakosnik, l'amfitrió, Luis Conde (Seelinger & Conde), els ministres Soria i Pastor, la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, Antoni Brufau (Repsol), Andreu Nin (La Caixa), el president de la CEOE, Juan Rosell, i l'editor de 'La Vanguardia', Javier Godó.

A la bodega i en una carpa annexa d'aquesta masia restaurada del segle XVI també hi van ser presents l'expresident Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola; els consellers Josep Maria Pelegrí, Ferran Mascarell i Felip Puig; el líder del PSC, Pere Navarro; la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

"Molt cordial"

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha qualificat aquest dimarts de "molt cordial" el dinar. "Tots els qui tenim responsabilitats polítiques compartim opinions (...). La relació va ser molt cordial", ha apuntat la ministra en resposta a preguntes dels periodistes sobre la reunió. Algunes fonts han destacat que Artur Mas no va saludar l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre. Els assessors del president no haurien volgut que Mas assistís al dinar, però aquest va decidir anar-hi per no empitjorar més unes relacions marcades per la tensió.

Aclariments

Però "l'esperit de Fonteta" no ha convençut tothom. ERC, ICV-EUiA i la CUP han demanat avui al Govern que expliqui per què membres de l'executiu van assistir al dinar i els costos que va tenir per a les arques públiques el dispositiu de Mossos desplegat per a la seguretat de l'esdeveniment. Tot i que se suposa que era una trobada d'empresaris i polítics, el cert és que ni ERC ni ICV-EUiA ni la CUP van ser convidades a un dinar al qual sí que van ser convidats CiU, PSC i PPC. Els grups d'esquerres han criticat la naturalesa de la reunió pel seu caràcter privat i de barreja entre món empresarial i polític.

Trobada "semiclandestina"

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha denunciat el dispositiu "exagerat" de Mossos que van custodiar l'esdeveniment, i ha dit que preguntarà en seu parlamentària al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, sobre el cost que va tenir el dispositiu policial. Arrufat ha lamentat que la trobada fos "semiclandestina" i que la reunió entre governs "no es faci en parlaments sinó en reunions d'empresaris amb portes giratòries".

El futur de Catalunya, menjant senglar

En aquest punt Arrufat ha coincidit amb el portaveu adjunt del grup parlamentari d'ERC, Pere Aragonés. "Creiem que el futur de Catalunya no es pot decidir menjant senglar sinó a les urnes, i si algú es pensa que amb menjars privats o en un despatx es pot solucionar això és que no ha entès res", ha asseverat el republicà.

"Grollera, i un punt inquietant"

Per la seva banda, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha qualificat la trobada de "grollera i un punt inquietant", ja que va tenir lloc només hores després de les dures i polèmiques declaracions de Rajoy sobre la consulta. "Si es van posar d'acord pateixo, i si no també, perquè en altres qüestions, en temes d'economia, sí que es posen d'acord", ha considerat la líder ecosocialista, que ha assegurat que ICV demanarà informació al Govern sobre si els membres que hi van assistir ho van fer a títol personal o com a representació institucional.

Finançament i competències blindades

Qui també ha parlat aquest dimarts sobre el dinar ha estat l'amfitrió, preocupat per la falta de diàleg entre els governs espanyol i català. L'empresari Luis Conde ha apostat per canviar el model de finançament i blindar les competències "estratègiques" de Catalunya –llengua, educació i cultura– per donar sortida al debat sobiranista, que, segons ha assegurat, preocupa molt els empresaris. "L'empresariat està preocupat i massa callat", ha lamentat, en declaracions a TV3, l'empresari, que ha dit que "el model de finançament autonòmic ha de canviar. Potser cal posar un límit a la solidaritat".

L'empresari ha insistit en la necessitat de fomentar el diàleg per donar sortida a l'actual conflicte, sempre en el marge de la continuïtat de Catalunya com a part d'Espanya: "Hi ha qui busca anar-se'n, però jo busco solucionar l'origen i crec que es pot", ha dit Conde, que ha apuntat que la trobada de Fonteta es va desenvolupar en un ambient "còmode i positiu". "Els convidats arribats de Madrid van sortir del dinar dient que calia solucionar el tema de Catalunya", ha dit.

stats