CANVI DE CICLE
Política 03/07/2015

Els sobiranistes d'ICV i EUiA s'organitzen per pressionar per un procés constituent des de l'esquerra

L'Acord d'Esquerres per la República Catalana es presenta amb una proposta de full de ruta que aspira a sumar al procés tots els partidaris del dret a decidir

Roger Tugas
3 min
Els portaveus, a l'inici de l'acte de presentació de l'Acord d'Esquerres per la República Catalana / ACN

BarcelonaMembres dels sectors sobiranistes d'ICV i d'EUiA, junt a integrants del socialisme catalanista i de sindicats i organitzacions socials catalanes, han impulsat l'associació Acord d'Esquerres per la República Catalana (AExRC), que s'ha presentat aquest divendres a la seu de CCOO. Tal com ja van avançar els seus impulsors en un article a l'ARA, els seus objectius donar a veu als sectors independentistes de les formacions de l'esquerra alternativa, permetre'ls participar en els organismes unitaris de l'independentisme, treballar perquè les respectives organitzacions, sindicats i associacions es comprometin en el procés sobiranista i tibar aquest i la construcció de la República Catalana a l'esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, un dels impulsors i vicepresident de l'AExRC, Francesc Matas (EUiA), ha afirmat que "el clam mobilitzador és per la independència", ja que "el poble de Catalunya no es mou pel regne d'Espanya". En tot cas, ha afegit que, si es vol que el procés avanci, "cal incloure-hi els del 'sí que es pot'" i comprometre'ls en un "inici constituent cap a la República catalana". Al seu torn, Antoni Morral (ICV) ha afirmat que els membres de l'associació seran "bel·ligerants amb la demagògia i l'ambigüitat", però ha avisat que "les eleccions seran convocades i llegides en clau plebiscitària però també en clau social", motiu pel qual la reivindicació social i nacional "són dues revoltes que es necessiten" però "hi ha interessos poderosos que volen que les enfrontem". "La legislatura vinent serà clarament de ruptura amb l'estat espanyol", ha insistit.

Així mateix, el també dirigent de l'Acord, Josep Ferrer (EUiA), ha presentat la seva proposta de full de ruta, la qual "posa èmfasi en l'eix nacional, però també en l'eix social i de ruptura democràtica". Així, el procés també hauria de "restituir les retallades i privatitzacions" recents. En concret, el text proposat planteja que els partits sobiranistes incloguin als programes del 27-S el compromís d'"emprendre un procés constituent cap a un estat o república catalana, plenament sobirana i/o independent", una fórmula que permetria augmentar el nombre de diputats partidaris del procés en no ser exclusivament independentista. El procés constituent hauria de permetre construir un nou estat amb més redistribució de la riquesa, serveis públics de qualitat, qui lluiti contra l'atur i la precarietat i que expressi una clara voluntat de regeneració democràtica i de ruptura amb les pràctiques del sistema vigent.

Referèndum sobre la Constitució la tardor del 2016

Així, en el supòsit que les forces partidàries guanyessin, el Parlament iniciaria unilateralment un procés constituent que es concretaria amb actes de sobirania que evidenciïn la ruptura i amb l'elaboració i aprovació d'una Constitució catalana per part del Parlament i fent ús de la participació ciutadana, tràmit que duraria uns 10 mesos. Mentre, un Govern d"ampli espectre" que deixaria fora els contraris al procés constituent català hauria de posar en funcionament les estructures d'estat i fer "accions explícites que palesin que l'eix democràtic i l'eix social formen plenament part del procés", així com així com obrir negociacions amb el govern espanyol i els partits espanyols sobre el nou escenari i la possibilitat d'un referèndum o canvis constitucionals, en paral·lel a converses amb les instàncies internacionals per al reconeixement del nou estat. Finalment, el Parlament aprovaria la nova Constitució i aquesta seria referendada per la ciutadania la tardor del 2016, just abans de proclamar la República Catalana i convocar eleccions perquè el nou Parlament negociï les formes de relació que es vulgui amb l'estat espanyol i la Unió Europea.

Segons Josep Ferrer, l'AExRC es diferencia "dels sectors que voldrien ja una declaració unilateral d'independència i dels que defensen en genèric el dret a decidir" i pretén "il·lusionar els convençuts i convèncer els indecisos" per ajudar a construir una majoria social. Aquesta proposta es presentarà ara a EUiA, ICV, Podem, Procés Constituent, ERC, CUP, els agents del socialisme sobiranista i organitzacions sindicals i socials. De fet, a l'acte hi havia destacats dirigents polítics com el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, i la diputada del mateix partit Sara Vilà, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, i el diputat del mateix partit David Companyon, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, l'exeurodiputat Raül Romeva, l'impulsor de Procés Constituent Arcadi Oliveres, els diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà i al Parlament Marta Vilalta i Agnès Rossinyol, el líder de Súmate Eduardo Reyes o la dirigent de MES Magda Casamitjana.

stats