POLÍTICA
Política 14/12/2011

Milers de funcionaris protesten contra les retallades a la plaça de Sant Jaume

Els sindicats amenacen amb recórrer a la via judicial si hi ha impagament de nòmines al desembre. La Guàrdia Urbana xifra en 6.500 els manifestants

Elena Freixa
2 min
La protesta dels funcionaris a la plaça Sant Jaume / ACN

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Uns 6.500 funcionaris, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona aquesta tarda per protestar contra la bateria de retallades salarials i de condicions de treball que pretén aplicar el Govern a la funció pública. La mobilització s'ha repetit a Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al malestar que ha despertat l'anunci de retallar complements salarials i d'altres condicions per estalviar 625 milions d'euros, s'hi suma des d'ahir l'amenaça de patir retards en el cobrament de la paga de Nadal aquest mes a causa dels problemes de tresoreria.

Els sindicats, però, asseguren que els treballadors no poden "seguir pagant les conseqüències" dels problemes pressupostaris i reclamen al Govern que atengui les seves peticions de posar damunt la taula també les condicions dels alts càrrecs. "El que guanyen els de dalt, ho paguem tots per Nadal", es podia llegir en algunes pancartes a la plaça Sant Jaume.

La retallada als alts càrrecs, segons UGT, va ser rebuda amb un "això no toca" per part de l'Administració, cosa que dificulta apropar postures.

La cridòria dels manifestants ha augmentat en encendre's els llums de Nadal del Palau de la Generalitat. “Per a llums sí que n'hi ha!”, han cridat, entre d'altres consignes a favor de la injustícia amb què el Govern desplega el seu pla d'austeritat.

Demà a les 9 h hi ha prevista una nova reunió bilateral de la mesa de la funció pública, tot i que els representants sindicals són poc optimistes amb els resultats.

Després que el Govern hagi dit que reduirà la jornada d'una part dels interins per evitar acomiadaments, els agents socials li exigeixen que esborri del tot el punt 1 de la negociació com a mostra que la proposta és seriosa i que no es destruirà ni un lloc de treball.

Sense aquesta condició, l'acord és gairebé impossible, asseguren els sindicats, que també esperen que el Govern concreti la retallada salarial detallada que pretén aplicar a cada treballador.

stats