Una gala televisada per a l'estrena de la legislatura

La constitució de la cambra té un punt de primer dia d'escola, amb retrobaments, nous alumnes i un interminable anar passant llista

i
Gerard Pruna
2 min
Meritxell Serret s'abraça amb Carme Forcadell, a les portes del Parlament de Catalunya

Amb un punt de suspens i aquells nervis de quan un sobre amb els premiats dels Oscars no s'acaba d'obrir, Laura Borràs ha estat escollida aquest divendres presidenta del Parlament. Ha sigut el punt àlgid d'una jornada que ha tingut un punt de gala televisada, ja que les restriccions d'aforament pel covid-19 han dut la cambra catalana a fer al principi una retransmissió més pròpia d'una entrega de premis, amb plans detallats dels diputats arribant al Parlament mentre els fotògrafs els retrataven des d'unes carpes davant l'edifici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Roger Torrent en el seu últim dia. Clic. La futura presidenta, Laura Borràs, equipada amb una mascareta amb versos de Joan Margarit. Clic. Meritxell Serret tot just arribada de l'exili. Clic. Clic. Clic. Clic. L'arribada de l'exconsellera és, de llarg, el moment més emotiu. Els diputats independentistes surten a rebre-la. S'acaben més de tres anys sense veure's i s'acaben també les distàncies de seguretat. Abraçades a tort i a dret fins que arriba el torn de la consellera de Salut, Alba Vergés, que, prudent davant de tant fotògraf, estira el colze.

Hi ha sempre en els plens de constitució del Parlament una atmosfera de primer dia d'escola. Avui no és l'excepció. Hi ha alegria pel retrobament amb antics companys i curiositat davant dels alumnes nous, onze dels quals –fills de l'auge de la ultradreta– arriben avui fins a les portes del Parc de la Ciutadella acompanyats del seu pare orgullós, Santiago Abascal. Hi ha també expectativa pel nou curs que comença, bons propòsits i aquell interminable ritual d'anar passant llista una vegada i una altra mentre es voten els llocs de la mesa.

Els diputats de Vox arribant al Parlament.

Tot i que és dia d'estrena i fins i tot s'ha improvisat un hemicicle nou –menys vellutat i fastuós– a l'auditori de la cambra, hi ha fils de continuïtat amb el passat, com la samarreta que els cupaires –i no només– es van passant de legislatura en legislatura o el fet que el primer a demanar la paraula sigui, esclar, Carlos Carrizosa.

Com que a baix no hi cap tothom, els membres del Govern que no són diputats i els expresidents de la Generalitat i del Parlament s'ho miren tot des d'una sala del pis de dalt. Una espècie de sala del VAR, que el realitzador punxa quan Ernest Maragall o Laura Borràs hi fan referència, i des de la qual Quim Torra reclama rearbitrar la decisió de la mesa d'edat de no permetre el vot de Lluís Puig. No se'n surt, però a canvi sí que pot baixar a l'hemicicle a felicitar Borràs un cop acabat el discurs de la presidenta i un cop cantat Els segadors. Molts diputats ja no el veuran. Hi ha pressa per acabar la gala i estrenar la legislatura.

stats