Política 15/10/2012

Un gegant editorial amb vocació transformadora

Ignasi Pujol
2 min
Un gegant editorial amb vocació transformadora

BARCELONAPlaneta és avui el primer grup editorial i de comunicació de capital familiar amb seu a Espanya. El conglomerat empresarial nascut el 1949 de la mà del pare de l'actual president -tots dos de nom José Manuel Lara- projecta una àmplia oferta cultural, formativa, d'informació i entreteniment audiovisual. La firma lidera el mercat editorial a Espanya i a l'Amèrica Llatina, és el segon actor del mercat a França i està entre els sis primers del món. El grup té més de cent segells editorials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els llibres han sigut i són l'essència del negoci de Planeta, que no obstant ha sabut adaptar-se als nous temps, tant pel que fa a la diversificació geogràfica -captant lectors d'altres parts del món- com a la sectorial -a través de nous formats-. L'any 2007 el grup de la família Lara va dur a terme la que va ser la seva operació corporativa més ambiciosa: la compra de l'editorial parisenca Editis per un import d'uns mil milions d'euros.

Planeta participa de segells editorials tan emblemàtics com Espasa, Destino, Seix Barral, Proa i, en un 30%, Edicions 62. Aquest any acaba d'incorporar a la seva cartera la històrica editorial Tusquets. El llibre digital és un dels seus principals reptes i per això ha travat una aliança amb Bertelsmann -amb qui controla al 50% Círculo de Lectores- i Telefónica per competir amb el gegant nord-americà Amazon.

Des del 2000, el grup s'ha projectat cap a noves àrees de negoci, és accionista de referència del diari La Razón i d'Antena 3, ara fusionada amb La Sexta, així com de les emissores de ràdio Onda Cero, Europa FM i Onda Melodía. A través de Prisma Publicacions gestiona revistes especialitzades, entre les quals destaquen Interiores , Psychologies , Historia y Vida , Lonely Planet Traveller i Playboy . A finals del 2009 es ven el diari Avui juntament amb els Godó (La Vanguardia ) i el Govern. La seva entrada a l' Avui , cinc anys abans, havia provocat la sortida de La Razón de Luis María Ansón -fundador d'aquest rotatiu de dretes madrileny-, que no entenia com un mateix editor podia acaronar tantes sensibilitats. A finals de l'any passat Planeta va tancar el diari gratuït ADN .

Per la seva banda, Planeta DeAgostini és líder en la distribució de fascicles col·leccionables a Espanya. La companyia és present en la distribució cinematogràfica i de continguts audiovisuals i en la formació per a professionals. També destaca l'escola de negocis EAE.

Lara ja ha situat en la carrera successòria el seu fill José Manuel, que dirigeix l'àrea financera del Grupo Planeta.

stats