Política 22/01/2013

La Generalitat tanca el 2012 amb un dèficit del 2,3% del PIB

La xifra sobrepassa en 0,8 punts el límit imposat per l'Estat a les comunitats autònomes

Roger Mateos / Elena Freixa
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aquest dimarts / ACN

BarcelonaEl Govern de la Generalitat ha donat a conèixer aquest dimarts la seva previsió de tancament de dèficit per a l'any 2012, que se situa en un 2,3% del PIB, xifra que sobrepassa en 0,8 punts el màxim imposat per l'Estat a les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per fer públiques les dades compareixen el president de la Generalitat, Artur Mas, al costat del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

En un any, la Generalitat ha reduït el dèficit en 1,69 punts percentuals, fet que suposa una reducció de 3.484 milions d'euros. Tot i així, no ha estat possible cenyir-se al límit de l'1,5% imposat pel govern de Mariano Rajoy, a qui la Generalitat havia reclamat en reiterades ocasions que flexibilitzés aquest topall, així com el previst per al 2013, que és del 0,7% per a les comunitats autònomes.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha situat els resultats de dèficit català en un escenari en què, d'una banda, el govern espanyol s'ha resistit a fer un repartiment "equitatiu" dels objectius de dèficit de les comunitats autònomes, i, de l'altra, ha engegat mesures per "centrifugar el dèficit del govern central".

El conseller ha criticat no només l'incompliment sistemàtic de la disposició addicional tercera que fixa l'Estatut, sinó també el menor impacte que han tingut les mesures d'estalvi en sanitat, educació i benestar que van dictar-se des de Madrid.

Sense aquests condicionants -un repartiment desequilibrat dels objectius i la política del PP-, el dèficit català estaria "clarament per sota del 2%", ha dit Mas-Colell.

Aquest 2% seria, segons el Govern, el que correspondria a Catalunya, ja que si la seva despesa equival a un terç de la despesa total de l'Estat és "lògic" que l'objectiu de dèficit equivalgui també al terç del dèficit espanyol, previst per a aquest any en el 6,3%.

Mas-Colell ha reivindicat la feina feta per contenir la despesa i redreçar el dèficit, que en dos anys ha passat del 4,22% al 2,3%. "Catalunya ha fet la feina i l'ha fet de manera contundent i crec que tots els catalans ho han notat", ha insistit.

En el capítol de la despesa, la disminució va ser del 5,8% l'any passat, equivalent a 1.460 milions d'euros respecte al 2011. Si s'exclou el pagament d'interessos, la reducció de la despesa creix fins al 7,2%, segons el balanç presentat pel Govern.

stats