Política 01/11/2019

Casado es modera amb l’objectiu de ser l’alternativa al PSOE

El PP fa pinya al voltant del seu líder i cridarà a evitar la fragmentació de la dreta

Ot Serra
3 min
Pablo Casado i el president d’Andalusia, Juanma Moreno, en l’inici de campanya del PP a Sevilla.

MadridLes eleccions del 28 d’abril van deixar Pablo Casado contra les cordes, amb els pitjors resultats dels últims 40 anys per al PP -66 diputats- i l’hegemonia de la dreta discutida per Cs. La incapacitat de Pedro Sánchez de formar govern brinda una oportunitat al dirigent conservador per recuperar el terreny perdut, consolidar el seu lideratge després de recosir les diferents famílies, i discutir la centralitat del PSOE a l’Estat. El PP és l’únic partit al qual les enquestes, de manera unànime, auguren un increment de suports de cara al 10 de novembre i l’enfilen al voltant dels 100 escons. Només el CIS del passat dimarts -entre 74 i 81 escons- rebaixa l’eufòria popular. És per això que Casado i el seu equip intentaran fer creure als espanyols que hi ha partida i que no és descabellat desallotjar Sánchez de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest escenari -que “el PP és l’única alternativa” serà un missatge recurrent en els mítings de Casado- i sota aquesta premissa, la formació conservadora centra una campanya amb ànima constructiva a nivell de propostes, però també dura contra el president en funcions. “És un referèndum”, va assegurar ahir Casado a l’inici de la campanya a Sevilla. Sánchez és el responsable del bloqueig, Sánchez no pot desenredar la situació perquè no té el suport dels seus potencials socis -Podem i els sobiranistes-, i amb Sánchez s’acosta una nova recessió econòmica. Aquestes són les tres potes que han de portar els espanyols, segons Casado, a deixar de confiar en el PSOE i optar pel PP. De fet, ahir al matí el líder dels conservadors s’adreçava a ciutadans que es consideressin d’esquerres oferint-los algunes de les seves mesures com les polítiques d’ajuda a la natalitat. Tanmateix, un dels principals eixos programàtics del PP és una baixada d’impostos “històrica”.

“Per tot el que ens uneix”

A aquesta vocació centrista respon el lema de campanya Per tot el que ens uneix, que revesteix un punt d’ambigüitat volguda. “Lloguer o hipoteca? Habitatge. Prevenció o cura? Sanitat”, resumeixen fonts del PP per explicar les seves propostes. La crida a la unitat també té a veure amb la voluntat d’aglutinar el vot de la dreta en una única formació i recollir l’esperit de la frustrada idea d’Espanya Suma, que perseguia una única candidatura amb Cs que representés aquesta banda de l’espectre ideològic. En no haver-ho aconseguit, l’objectiu és donar-li aquest significat a l’opció del PP i que la fragmentació no impliqui menys escons per a la dreta i no afavoreixi el PSOE de retruc. És una de les lliçons que van deixar les eleccions del 28 d’abril: els mateixos 11 milions de vots que van sumar el PP i Cs el 2016 es van repartir el 2019 entre tres partits -Vox va obtenir-ne 2,6-, i es van perdre diputats pel camí.

En aquesta línia, el PP ha estudiat els territoris on aquest trossejament de la dreta va passar factura el 28-A i hi posarà l’accent en el missatge d’aglutinar el vot. Quan acabi la campanya, Casado haurà passat per totes les províncies espanyoles des que es van convocar les eleccions, però centrarà aquesta última setmana en visitar grans ciutats, territoris on es pot explotar alguna mesura sectorial, comunitats on el PP governa i províncies on hi ha escons que ballen. Precisament, ahir Casado es va fer acompanyar del president d’Andalusia, Juanma Moreno, que va desbancar Susana Díaz després de dècades de governs socialistes. A més, el CIS pronostica que el PP no tindria assegurat el segon escó a la capital andalusa que sí que va aconseguir el 28-A. Així, Casado ha escollit estratègicament per a la campanya visitar Astúries, on hi ha la possibilitat d’aconseguir dos escons, com a la Rioja, Cantàbria i Palència; València, on podria perdre el tercer, i Múrcia, on el PP també governa i vol refermar els dos diputats de les passades eleccions.

Amb la qüestió catalana a l’ordre del dia, Casado hi farà referència a cada míting, tot i que no serà la seva principal arma llancívola -cedeixen el protagonisme de l’estridència a Cs i Vox-. Ho combinarà amb els aspectes sectorials, necessaris per donar credibilitat a la seva alternativa real a Sánchez. Serà Cayetana Álvarez de Toledo, vers lliure, qui explotarà el cas català.

stats