Política 09/03/2016

La geometria variable del PSC a les capitals

Iceta ha avalat pactes amb C’s, PP i CiU, i en negocia amb Colau, per obtenir centralitat

J. Serra Carné / S. González
2 min
La geometria variable del PSC a les capitals

Barcelona“El full de ruta del seu govern, si és que es manté, dificulta enormement acords puntuals de geometria variable que potser seran necessaris més aviat del que tots pensem”. La frase va pronunciar-la Miquel Iceta el 20 de gener des de la tribuna d’oradors del Parlament, després de la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per explicar la composició del seu executiu. El pronòstic d’Iceta s’ha acabat complint, tot i que no a la cambra catalana sinó a l’Ajuntament de Girona, la ciutat que governava fins fa dos mesos el mateix Puigdemont. Va ser precisament el president de la Generalitat qui va intercedir per buscar la complicitat d’Iceta -s’hi va reunir breument en l’últim ple al Parlament- amb l’objectiu d’encaminar el pacte al consistori. L’entesa, anunciada ahir per Albert Ballesta abans de confirmar la seva renúncia a l’alcaldia, permet als socialistes tornar a posar un peu en el govern d’una altra capital de demarcació, feu sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El lligam amb CiU -l’antiga federació manté les sigles al consistori gironí-és un exemple de la geometria variable desplegada pel PSC al món local, que ha trobat en els acords de govern la manera de compensar la davallada electoral en els comicis municipals del maig passat. “El PSC prioritza la governabilitat i l’estabilitat, i a cada lloc s’ha de buscar la fórmula més adequada. Ara mateix cobrim tot l’espectre”, exposava ahir Iceta a l’ARA. Amb l’aval del primer secretari del partit, els socialistes han buscat diferents socis per obtenir centralitat a les grans ciutats del territori. A Lleida, on Àngel Ros necessita suports per governar, el PSC va triar com a aliat Ciutadans (C’s), amb qui va tancar un acord polèmic que incloïa compromisos concrets que allunyaven el consistori de l’entesa amb les forces sobiranistes. A banda d’accions en matèria de transparència, Ros va acceptar no donar suport a la incorporació de l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i revisar el reglament d’usos lingüístics. A Tarragona, els socialistes també van deixar de banda la ideologia -tal com ho va verbalitzar l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, quan va certificar l’aliança- per bastir un pacte amb el PP i Unió que els facilita tenir majoria al ple. Ballesteros va prioritzar el lligam amb la dreta a la capital tarragonina per dur a terme, entre altres iniciatives, el projecte dels Jocs de Mediterrani del 2017.

Des de la dreta fins als ‘comuns’

Tancades les aliances a Girona, Lleida i Tarragona, el PSC explora ara un acord a Barcelona. Ada Colau, que governa amb 11 regidors, va verbalitzar a principi d’any la voluntat d’assolir pactes estables amb les forces d’esquerra sense més demora. Les converses, vinculades a la negociació dels pressupostos, han avançat amb el PSC. De fet, Barcelona en Comú ja pensa en un acord de governabilitat que inclogui els socialistes a l’executiu municipal mentre que ERC -que rebutja compartir govern amb el grup de Jaume Collboni- en quedaria fora i podria ser un aliat puntual.

stats