Giró insisteix que la CUP és el soci prioritari per aprovar els pressupostos i assegura que "les converses van bé"

El conseller d'Economia avisa que si no es modifica la nova llei de l'audiovisual no es pot avançar en cap negociació o taula

3 min
El conseller d'Economia Jaume Giró en una imatge d'arxiu.

Tot i obrir la porta al PSC i als comuns, el Govern té molt clar que la CUP ha de ser el soci prioritari a l'hora d'aprovar els pressupostos. Ho ha reiterat un cop més el conseller d'Economia, Jaume Giró, en una entrevista aquest dimecres a Catalunya Ràdio, on ha sentenciat que "l'únic escenari" que preveu és el d'arribar a un acord amb la CUP. El titular del departament ha insistit que "la voluntat del Govern" és aprovar-los amb el suport dels cupaires. En aquest sentit, ha emplaçat tant l'executiu com la formació anticapitalista a fer un "esforç" per arribar a un acord per consolidar "la majoria independentista" del Parlament. Abans d'exposar que els comptes haurien d'entrar a la cambra catalana a l'octubre, Giró ha revelat que ja han tingut unes primeres reunions amb la CUP i que les "converses van bé", tot i que no ha volgut mullar-se sobre si creu que els avalarà. Els cupaires, però, ja han advertit que estan "lluny" de donar el vistiplau als comptes perquè la legislatura no vira cap a un canvi de model de país.

Encara sobre l'elaboració dels pressupostos, Giró ha assegurat que no apujarà els impostos a Catalunya, però sí que ha anticipat "alguns retocs" per beneficiar els col·lectius amb menys recursos. "La pressió fiscal no pujarà, però estem treballant perquè hi hagi bones i justes notícies per a les rendes més baixes", ha explicat. Alhora, ha volgut remarcar que la pressió fiscal al país continua sent baixa en comparació amb la mitjana europea, però sí que ha recordat que és superior a la de Madrid. Així, ha demanat un cop més que es resolgui la situació de dèficit fiscal que pateix Catalunya.

També ha explicat que va demanar no formar part de la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat perquè s'ha fet per parlar "d'amnistia i autodeterminació", una tasca que considera que no li pertoca. "Una cosa és governar el país i l'altra és la negociació política, on penso que hi ha d'haver gent que s'hi dediqui explícitament", ha comentat. Giró ha defensat la proposta de noms de Junts i s'ha mostrat confiat en "l'èxit" de les trobades, tot i que ha insistit que l'executiu "seguirà avançant" en la recuperació econòmica i el govern del país.

D'altra banda, el conseller d'Economia ha denunciat que la nova llei de l'audiovisual posa en risc les llengües cooficials i ha celebrat que s'hagi paralitzat la seva entrada al consell de ministres. "La llengua és un pilar fonamental i no es pot avançar en cap negociació ni taula si no es preserva", ha avisat. En el moll de l’os de la polèmica hi ha el fet que la llei obliga les plataformes a incloure obra espanyola en els seus catàlegs i també a finançar produccions locals però permet que tot aquest suport vagi exclusivament cap a l’audiovisual en castellà, ja que no fixa cap quota específica per a les llengües cooficials

Suport de l'Advocacia de l'Estat a l'aval de l'ICF

Així mateix, el conseller d'Economia ha opinat que l'Advocacia de l'Estat "es mulla" al no pronunciar-se sobre els avals de l'Institut Català de Finances (ICF) i ha subratllat que l'òrgan ha recordat que el decret llei no ha estat suspès ni declarat inconstitucional, per la qual cosa ha tornat a posar sobre la taula la validesa de la iniciativa aprovada per l'executiu de Pere Aragonès. 

En la mateixa entrevista, el conseller ha insistit en la necessitat que el govern espanyol descentralitzi la gestió dels fons europeus per accelerar la recuperació postpandèmia, "perquè no s'entén que es faci des de Madrid", i ha subratllat que ha traslladat a la ministra d'Economia poder triar on es destina la part que li pertoca a la Generalitat. Giró ha afegit que la intenció del Govern és seleccionar deu projectes "transformadors" vinculats a àmbits com la digitalització, la sostenibilitat, l'automoció i la formació.

Finalment, Giró també ha parlat de l'ampliació del Prat, un projecte que considera que es va presentar amb "molts dubtes" i amb "poc temps" per estudiar-ne l'impacte. Ha ressaltat que el Govern "vol el millor aeroport per a Barcelona", però ha instat Aena a debatre la inversió. "Allargar una pista no et garanteix ser un hub internacional, sinó gestionar l'aeroport", ha deixat clar.

stats