Política 30/05/2019

Un govern de PSOE i Podem sense independentistes, la coalició preferida pels espanyols

Un 45,2% prefereixen una coalició, dels quals el 34,1% la volen amb el partit d'Iglesias

Germán Aranda
2 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, a la Moncloa / EFE

MadridUn govern del PSOE amb Unides Podem i suports de partits no independentistes és l'opció més escollida entre els 2.985 enquestats pel CIS publicat aquest dijous. Un 45,2% creuen que en aquesta legislatura hi ha d'haver un govern de coalició, dels quals el 34,1% consideren que la coalició hauria de ser entre els socialistes i el partit lila, amb suports de les formacions nacionalistes no independentistes. Dels que no volen cap coalició, un 38,2% prefereixen un govern en solitari del partit amb més vots, en aquest cas el PSOE. Un 5,5% creuen que s'han de repetir eleccions per veure si algun partit aconsegueix una majoria suficient per governar i un 10,1% asseguren no tenir informació per decantar-se per cap de les opcions anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dins del ball de coalicions, en segon lloc apareix un pacte de PSOE amb Ciutadans, amb un 24,5% de persones a favor d'aquesta opció. Un 16,1% prefereixen un govern del PSOE amb Unides Podem i partits independentistes, mentre que només un 7,9% (dels que prefereixen una coalició) aposten per un govern en solitari del PSOE amb suports puntuals. Aquests suports, tanmateix, serien també necessaris per al govern en solitari al qual dona suport un 38,2% de la població segons el baròmetre. Un 6,1% dels espanyols veurien encara amb bons ulls un govern del PP, Ciutadans i Vox amb altres suports.

"Amb Rivera no"

El CIS fet públic aquest dijous també tradueix en xifres el clam "Amb Rivera no" que es va sentir a Ferraz la nit electoral del 28-A. Simpatitzants socialistes es van acostar a la seu del PSOE per demanar que Pedro Sánchez no bastís un pacte de govern amb Cs, i només un 15,8% dels votants socialistes enquestats que volen una coalició la voldrien amb la formació taronja. En la línia del que es cantava a Ferraz, un 53% dels votants del PSOE que volen una coalició aposten per un pacte amb Podem sense independentistes. És l'opinió contrària que avui dia està expressant la direcció del partit, que insisteix en configurar un govern en solitari, per bé que pugui integrar algun perfil independent o fins i tot membre del partit lila.

Per la seva banda, els votants de Podem prefereixen de manera aclaparadora un govern de coalició (73,8%) i d'aquests, un 73,2% que sigui amb el PSOE i sense partits independentistes. En canvi, els votants de JxCat i ERC, que també majoritàriament aposten per un executiu amb diferents partits, són partidaris que la coalició també compti amb formacions independentistes. El 52,8% dels votants de Cs també creuen que cal bastir una coalició, però sí que volen la unió PSOE-Cs (79,9%).

Sánchez i Iglesias, els més valorats

Si se celebressin noves eleccions, Ciutadans i Unides Podem superarien el PP, segons el CIS, que estima un 16,3% de vots al partit de Rivera, un 13,7% al partit lila i només un 11,4% al PP, que perdria així més de cinc punts respecte al 16,7% aconseguit a les generals. Les enquestes, tanmateix, són anteriors als comicis municipals i autonòmics.

Pel que fa a la valoració dels líders polítics dels partits a nivell estatal, Pedro Sánchez és el que té una millor puntuació mitjana entre els enquestats, amb un 5,1%, seguit de Pablo Iglesias i Albert Rivera, amb un 4,2 i un 4 de nota mitjana, respectivament, mentre que Pablo Casado, amb un 3,2 de nota mitjana, se situa per sota d'Alberto Garzón (3,9) i només per sobre de Santiago Abascal, líder de Vox i últim en la classificació, amb un 2,6 de nota mitjana.

stats