Política 01/03/2014

El govern basc creu que el nou comunicat d'ETA "apunta en la bona direcció" però és insuficient

El PP explica que l'"únic segellament" que espera és el de l'"existència" de l'organització, i el PSE avisa que la societat basca està cansada d'aquesta "escenificació permanent"

Europa Press / Efe
2 min

Bilbao / SevillaEl portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, ha afirmat aquest dissabte que l'últim comunicat d'ETA, en què la banda ratifica la decisió d'emprendre el segellament i inventariat dels seus arsenals, "apunta en la bona direcció, però no és suficient, perquè no és moment de paraules, és moment d'accions": "ETA ha d'actuar, ha de finalitzar com més aviat millor el procés de desarmament de manera unilateral, sense condicions i de manera irreversible, i el procés ha de ser verificable i verificat". El portaveu també ha recordat que la fi de l'organització terrorista haurà d'incloure necessàriament el reconeixement del dany injust causat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el president del GBB del PNB –executiva nacional del partit– i portaveu de la formació al Parlament basc, Joseba Egibar, ha assenyalat que el comunicat "confirma un camí", i ha destacat que la inutilització o segellament de zulos "no és una tasca tècnicament fàcil, pel que sembla". "Després de la decisió d'ETA confirmada reiteradament, cal oferir unes mínimes garanties perquè els que actuïn amb l'objectiu d'inutilitzar aquestes armes ho facin, i després ho certifiquin i verifiquin", ha considerat el dirigent del PNB en declaracions a Radio Euskadi. Per això, no ha considerat "seriós" que els verificadors siguin "objecte de seguiment de tots els seus passos", motiu pel qual –ha dit– cal dotar-los "d'una estructura mínima de seguretat" .

A parer d'Egibar, cal "valorar" el fet que ETA, després de l'anunci de cessament definitiu, "ha intentat per activa i per passiva entaular relació amb els governs espanyol i francès", i ha recordat que "temps enrere, quan ETA matava, representacions dels governs s'asseien a l'altra banda de la taula, cosa que no passa ara".

PP i PSE insisteixen en la dissolució

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PSE, José Antonio Pastor, ha demanat a ETA que entregui totes les armes i anunciï una dissolució "ràpida" perquè la societat basca està cansada d'aquesta escenificació permanent". "Hauríem d'evitar aquesta mena de carnaval de declaracions, fòrums, congressos, visites de tota mena que abunden en aquesta espècie d'escenificació permanent a la qual ens té sotmesos ETA", ha indicat, i ha afegit que "si un es vol desarmar es desarma".

L'esquerra abertzale veu "lògics" els passos d'ETA

Des d'EH Bildu, el parlamentari Dani Maeztu ha assenyalat que el que està donant ETA són "els passos lògics que en qualsevol procés d'aquestes característiques" es produeixen, tot i que ha advertit que els estats d'Espanya i França posen "obstacles en el procés de manera poc lògica".

stats