Política 10/01/2021

La proposta de govern de concentració d'Aragonès no troba aliats

JxCat rebutja un executiu amb els comuns perquè "allunya la independència"

Núria Orriols Guiu
3 min
El vicepresident i candidat d’ERC, Pere Aragonès.

BarcelonaEsquerra ja fa dies que dibuixa quina seria la seva fórmula preferida si guanya les eleccions del 14 de febrer: un govern que inclogués JxCat, el PDECat, la CUP i els comuns. Així ho expressa Joan Tardà, exlíder al Congrés, en el seu últim llibre, i ho ha verbalitzat aquest diumenge el candidat a les eleccions i vicepresident, Pere Aragonès, en un article publicat a la web d'ERC: el dirigent republicà ha avisat que seria una "gran irresponsabilitat" per part de tots aquests partits no buscar el consens, i ha reclamat allunyar-se del "soroll i del "càlcul de curta volada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estic convençut que hauríem de tenir la capacitat de seure plegats al govern i arribar a tots els consensos possibles en la nova legislatura per assumir responsabilitats. Nosaltres n'estem disposats", ha dit Aragonès, que ha defensat que entre aquestes formacions hi ha una "diagnosi de la situació àmpliament compartida". A parer seu, "no hauria de ser impossible" arribar a un pacte de govern i "va d'acord amb el moment social, econòmic i de fragmentació política" que viu Catalunya.

El vicepresident diu que aquests partits han de deixar de banda les seves posicions "maximalistes de partida" per trobar punts en comú: si es fa aquesta fórmula, ha afirmat Aragonès, a l'oposició quedaran el PSC, Cs i el PP, que "mantenen" la presó i l'exili i "aplaudeixen un sistema judicial corcat".

Laura Borràs, candidata de JxCat, després de la jornada telemàtica amb els candidats del partit el 14-F

La proposta, però, no té suports. La candidata de JxCat, Laura Borràs, després d'una jornada de treball telemàtic amb els membres de la candidatura, ha asseverat que Junts no pactarà amb els comuns ni el PSC després de les eleccions perquè vol un "govern independentista". "A diferència d'altres independentistes, no tenim aquestes preferències. Pactar amb no independentistes és legítim, però ens allunya de la independència", ha afirmat Borràs, que es decanta per repetir la fórmula actual amb Esquerra.

La candidata de JxCat s'ha presentat com la "garantia" que no governaran la Generalitat els mateixos partits que ho fan a Madrid, a parer seu, "en contra dels interessos de Catalunya". Borràs ha carregat contra el govern del PSOE i comuns per no concedir ajudes directes als negocis afectats per les restriccions de la pandèmia: "És l'estat espanyol el que recapta el 90% dels impostos de Catalunya, és l'Estat el que hauria d'ajudar empreses i autònoms a sobreviure". Segons ella, la Generalitat "vol però no pot".

L'expresident Carles Puigdemont ha carregat també contra el govern espanyol, replicant que amb la coalició del PSOE i Podem "no ha canviat res": "Amb Pedro Sánchez hi continua havent presos i exiliats i no mirarem cap a un altre costat. Puigdemont ha erigit Junts com el partit que "planta cara" a l'Estat i ha apel·lat a la remuntada de JxCat el 21-D per fer de Borràs la "primera presidenta" de la Generalitat.

El PDECat també rebutja l'oferta

Per la seva banda, la candidata del PDECat, Àngels Chacón, també ha rebutjat l'oferta d'Aragonès, sobretot per la presència de la CUP en la fórmula. "El PDECat no deixarà en mans d'un partit radical el futur del nostre país", ha dit en un vídeo en al·lusió als cupaires.

Aprofitant que aquest diumenge és 10 de gener, ha recordat que fa cinc anys que la CUP va vetar Artur Mas de la presidència de la Generalitat i això el va obligar a fer un pas al costat, cosa que va propiciar l'arribada de Carles Puigdemont al capdavant de l'executiu. "Van menystenir la voluntat democràtica dels electors", ha assegurat Chacón, a més d'argumentar que tampoc convé, al seu parer, aquesta fórmula de govern per la situació econòmica actual.

El PDECat i JxCat no són els únics que rebutgen la proposta. Des de fa dies Jèssica Albiach, cap de files dels comuns, ja ha rebutjat ser present en un executiu amb Junts o el Partit Demòcrata: "No estarem en cap govern amb Junts o el PDECat. 100 vegades ho proposareu i 100 vegades direm que no. Surrealista que després d'anys de baralles i bloqueig insistiu a repetir errors. Catalunya necessita un govern d'esquerres i el farem possible", va dir fa una setmana advocant per un tripartit d'ERC, el PSC i comuns. Aquest diumenge, en una entrevista a Eldiario.es, s'hi ha referit com a "fórmula Frankenstein". "Sabem que ni podrà tirar endavant", ha considerat.

També la CUP, a través de la seva cap de llista, Dolors Sabater, ha rebutjat fer "travesses de partits" i reclama abans poder parlar de "projecte". "Un govern per fer què? Més del mateix? Gràcies, però ja n'hem tingut prou", va resumir.

Carrizosa demana concentrar el vot unionista

Aquest diumenge Ciutadans també ha presentat les llistes del 14-F amb el candidat, Carlos Carrizosa, i la líder del partit a l'Estat, Inés Arrimadas. El partit taronja s'ha presentat com la "garantia constitucionalista" perquè no hi hagi un "segon Procés" i ha avisat que el PSC s'acabarà aliant amb els comuns i ERC per fer un "tripartit". "Salvador Illa és el candidat de Junqueras, Rufián i el populisme de Podem", ha dit Carrizosa. El líder Cs també ha carregat contra el sobiranisme: ha comparat l'assalt al Capitoli dels partidaris de Trump amb els independentistes titllant-lo de "nacionalista populista".

stats