El govern d'Aragó es compromet a derogar la llei del LAPAO

El seu president, Javier Lambán, considera que l'anterior executiu aragonès va fer el "ridícul més espantós de tot Espanya"

El president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, s'ha compromès aquest dimecres a portar "al més ràpid possible" una iniciativa a les corts aragoneses per derogar la llei del LAPAO, una iniciativa que es va aprovar sota la presidència del PP a l'Aragó. "Creiem sincerament que vam fer el ridícul més espantós de tot Espanya", ha assegurat Lambrán, que ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. L'objectiu, ha continuat Lambán, és tornar a la llei del 2009, que reconeixia l'existència de tres llengües –castellà, aragonès i català–, tot i que ha dit que "evidentment" el castellà continuarà sent l'única llengua oficial.

La reforma de la llei de llengües d'Aragó que denomina el català de la Franja de Ponent "llengua pròpia de l'Aragó oriental" (LAPAO) es va aprovar el 9 de maig del 2013 a les corts aragoneses i va entrar en vigor per Sant Joan del mateix any. El text va arribar acompanyat d'una forta polèmica i mostres de rebuig en diferents àmbits. En aquest sentit, es van aprovar mocions de rebuig, tant a ajuntaments catalans com el de Lleida com a ajuntaments de la Franja com el del Campell. La Diputació de Lleida i també la Diputació d'Osca van donar suport a mocions en contra. Fins i tot, el mateix ministre de Cultura i Educació, José Ignacio Wert, va assegurar que el que es parla a la Franja és català.

D'altra banda, el Tribunal Constitucional va admetre el 30 de setembre del mateix any a tràmit el recurs contra la llei de llengües de l'Aragó que denomina el català que es parla a la Franja de Ponent "LAPAO" i l'aragonès que es parla al Pirineu "LAPAPI".