El Govern descarta adoptar noves restriccions abans del 7 de febrer per defensar-se davant del TSJC

El tribunal havia obert la porta a posposar els comicis si la pandèmia empitjorava i hi havia més restriccions

i
Núria Orriols Guiu
3 min
Budó refreda ara les eleccions malgrat que admet que tots els escenaris estan "oberts"

El Govern no adoptarà més restriccions abans del 7 de febrer, quan caduquen les mesures actuals vigents de confinament municipal i limitació de la interacció social. Així ho ha explicitat aquest dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha explicat que la situació es revisarà quan toca, que és la setmana que ve. Això implica, però, que quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) torni a estudiar si manté vigents o no les eleccions del 14-F (ha d'emetre sentència el 8 de febrer) hi haurà les mateixes mesures que quan va suspendre el decret que ajornava els comicis fins al 30 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la situació és "preocupant" per l'auge de contagis i la variant britànica –en paraules de la consellera–, Budó ha dit que les autoritats sanitàries no han recomanat al Govern sol·licitar a l'executiu espanyol un confinament domiciliari ni s'ha plantejat ara per ara un paquet addicional de restriccions per contenir la pandèmia i poder-les esgrimir davant del tribunal. "De moment ens quedem aquí", ha dit Budó, que ha recordat que les mesures actuals es van aprovar per quinze dies i que les revisarà de cara al 7 de febrer el Procicat, l'organisme que s'encarrega de gestionar les emergències a Catalunya.

D'aquesta manera es tanca la porta que havia deixat oberta el TSJC per replantejar-se el seu criteri: en la seva resolució feta pública dijous passat assegurava que mantenia el 14-F sense prejudici que pogués acabar-lo posposant si l'evolució de la pandèmia ho requeria i hi havia noves decisions de les autoritats competents que ho indiquessin. En aquest cas, feia referència tant a l'estat d'alarma actual que hauria d'esmenar el govern espanyol com a les mesures de la mobilitat de la Generalitat. De moment, cap de les dues administracions mourà fitxa.

Després de mantenir les mesures cautelars, el tribunal va donar quatre dies hàbils a la part demandant –al ciutadà particular i a la candidatura Izquierda en Positivo– perquè fessin un escrit amb els motius de fons pels quals s'oposen a l'ajornament de les eleccions. Un cop presentat aquest escrit, el TSJC el remetrà a la Generalitat, que tindrà quatre dies hàbils més per contestar-lo. Posteriorment, s'obrirà una petita fase probatòria en què el Govern té la intenció d'exposar tots els informes de Salut i Exteriors que el van portar a prendre la decisió de canviar la data dels comicis i també el testimoni d'autoritats sanitàries que alertin del risc epidemiològic de celebrar les eleccions.

"Defensarem l'ajornament [als tribunals] i alhora vetllarem perquè les eleccions del 14-F es facin amb les màximes garanties de seguretat", ha afirmat la portaveu Budó. Això implicarà que l'executiu, necessàriament, es contradirà en el seu discurs públic de cara els comicis i l'argumentari que farà servir en seu judicial: el Govern assegura que prendrà mesures per garantir que les eleccions seran segures, però alhora mantindrà davant del TSJC que el millor des del punt de vista epidemiològic és que s'ajornin.

Canvis al protocol?

El que ara per ara no es modificarà és el protocol que Processos Electorals va aprovar al mes de desembre per encarar els comicis, quan es van convocar de manera automàtica les eleccions del 14-F arran de la inhabilitació del president Quim Torra. Budó ha dit que el Govern "treballa" per fer testos d'antígens als membres de la mesa i garantir així la "seguretat" als col·legis electorals. Ha assegurat que tant el departament d'Exteriors com el de Salut estan estudiant la manera de fer-ho, però ha demanat "no especular" sobre aquesta qüestió. També ha fet referència als EPI que es proporcionaran al personal present al lloc de votació per a l'última franja horària del dia, de 19 h a 20 h, en què es recomana votar als contagiats per coronavirus i els seus contactes.

No obstant això, la portaveu no ha detallat si l'executiu prendrà més mesures addicionals, ja que les citades anteriorment ja estaven incorporades en el protocol inicial de les eleccions aprovat al desembre i que en el seu moment el Govern i els partits van considerar insuficients per fer els comicis.

stats