Política 08/06/2018

El PP carrega ara contra la fi del control econòmic del 155

Rajoy va defensar que s’aixequés amb el nou Govern

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els diputats del PP al Congrés Pablo Casado i Javier Maroto.

MadridEl control econòmic de la Generalitat es va convertir ahir en una arma de doble tall tant per al nou govern espanyol com per a la nova oposició al Congrés. Tot i que l’aixecament del control financer del 155 ja era un fet, el consell de ministres va anunciar com una gran novetat la fi de la intervenció. I tant el PP com Ciutadans no van trigar a atacar Pedro Sánchez per començar a “pagar la hipoteca” als “radicals i separatistes” pel suport d’ERC i el PDECat a la moció de censura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Primera decisió, primer error: donar via lliure i sense cap mena de supervisió a la despesa de la Generalitat només es pot interpretar desgraciadament com una forma de pagar els vots prestats a Sánchez”, va tuitejar el vicesecretari de Política Social del PP, Javier Maroto. Només 4 minuts després el líder de Cs, Albert Rivera, assegurava que la “primera decisió” de Sánchez era “pagar les hipoteques del seu pacte amb els separatistes”.

Els populars es van llançar a la jugular de l’executiu espanyol i van registrar una petició de compareixença urgent de Sánchez des de la tribuna del Congrés. Però es van oblidar de dir -de la mateixa manera que ho va fer la portaveu del govern de Sánchez en l’anunci del consell de ministres- que Mariano Rajoy i Pedro Sánchez havien pactat el 15 de maig passat a la Moncloa aixecar la intervenció financera inclosa en el 155. L’acord va ser mantenir intacte el control que ja va imposar el 2015 als comptes del fons de liquidat autonòmic l’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. Aquest control suposa que la interventora general dels comptes del Govern ha de certificar cada mes que Catalunya no es gasta ni un euro en finalitats il·legals, i els funcionaris poden denunciar la Generalitat si consideren que hi ha una violació de l’ordenament jurídic.

Però ahir el PP va barrejar conceptes. I en una roda de premsa plena de malentesos -facilitats per l’ambigüitat de la nova portaveu espanyola, que el ministeri d’Hisenda va haver d’aclarir amb una nota de premsa-, el secretari general del grup popular al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, va assegurar que el 15 de maig Rajoy i Sánchez van acordar a la Moncloa mantenir la intervenció. “¿Què ha passat entre llavors, quan Sánchez donava suport al control previ, i el dia d’avui, en què han anunciat que aixequen el control?”, es va preguntar. “Per això demanem que vingui a la cambra”, va afegir.

El ‘Sr. del 155’ deixa la política

El PP ja va deixar clar ahir que anirà a totes contra Pedro Sánchez al Congrés. A més de la compareixença urgent del president espanyol, també han demanat ja un debat de política general -tot i que Rajoy no en va fer cap des del 2015-. Però mentre els populars ataquen, s’acomiaden membres del gabinet. El Periódico va avançar ahir que Roberto Bermúdez de Castro, mà dreta de Soraya Sáenz de Santmaría en el disseny i l’aplicació del 155, deixa la política.

stats