Política 31/03/2017

Rajoy demana al TC que amenaci Puigdemont amb la via penal pels pressupostos

El govern espanyol porta al Constitucional la disposició que menciona el compromís de celebrar un referèndum i les partides econòmiques destinades a "processos electorals"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Roda de premsa posterior al consell de ministres després de l'aprovació dels pressupostos

MadridCarles Puigdemont ja està en la diana del Tribunal Constitucional (TC). El govern espanyol ha acordat aquest divendres enviar les partides per al referèndum dels pressupostos de la Generalitat a l'alt tribunal i demanar-ne la suspensió immediata. Però no es limita a això. Demana també al TC que notifiqui i adverteixi tant al president de la Generalitat, com tot els consellers del Govern, així com el secretari general de l'executiu, el secretari general de la vicepresidència, la interventora general de la Generalitat, la directora de contractació i la directora general de pressupostos que si no acaten la suspensió i tiren endavant el referèndum s'hauran d'enfrontar a possibles "responsabilitats, fins i tot penals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha explicat des de la Moncloa la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha tornat a les rodes de premsa del consell de ministres -eclipsant l'actual portaveu, Íñigo Méndez de Vigo- justament per advertir la Generalitat. La també ministra d'Administracions Territorials ha assenyalat que el govern espanyol entén que els últims assenyalats són les persones que possiblement hauran d'"executar" les partides. Rajoy es cobreix així es espatlles perquè la Generalitat no faci cap pas per tocar aquests diners. I ho fa amb un nou recurs. Fins ara l'executiu havia enviat sistemàticament incidències d'execució contra passos del Govern des que el TC va tombar el 9-N. Ara presenta de nou un recurs. Sáenz de Santamaría ha negat que aquest gest fos un "punt d'inflexió" en el pols entre les dues administracions i ha recordat que el TC sempre els ha donat la raó i per unanimitat.

Tal i com va avançar la Moncloa la setmana passada, el recurs del govern espanyol planteja la inconstitucionalitat de la disposició addicional 40 -la que fa referència al compromís explícit del Govern amb el referèndum- així com de les partides de processos electorals, consultes populars i processos de participació ciutadana identificades als articles 4 i 9 de la llei de pressupostos. Aquest recurs afectaria als 5,8 milions d'euros que els pressupostos de la Generalitat de 2017 destinen al referèndum. En concret, els comptes contemplen 5 milions d'euros a processos electorals i 0,8 milions a processos participatius, fet que podria incloure també el procés constituent. El recurs especifica que es reclama la impugnació de les dues partides per a aquests cinc milions i la destinada als processos de participació ciutadana.

Un as a la màniga

Tanmateix, els Govern assegura que té altres possibilitats per acabar fent el referèndum igualment. Una d'aquestes podria ser, com va avançar l'ARA, els fons de contingència, però no l'única.

Saénz de Santamaría ha assenyalat que no és només el govern espanyol qui ha alertat que són inconstitucionals, sinó que el propi consell de garanties va decidir impugnar els comptes, que després es van esmenar. Ha volgut per això explicar extensament quin ha estat el recorregut pressupostari, que per a ella és una mostra del "desconcert polític i jurídic que viu la Generalitat i el Parlament". "Demostren que, a més de no respectar la constitució i les lleis, tampoc respecten molt el primer de Dret Parlamentari. Si els seus propis lletrats adverteixen que és inconstitucional!", ha afegit abans de concloure, aferrant-se a l'última enquesta del CEO, que l'independentisme "no va cap a enlloc i el més important és que cada cop els segueix menys gent".

El PSOE recorrerà dimarts la partida del referèndum

El PSC i el PSOE també presentaran dimarts un recurs davant del TC contra la partida del referèndum dels pressupostos de la Generalitat. Ho ha explicat aquest divendres en roda de premsa el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El PSC va demanar al PSOE acudir junts al TC perquè per fer-ho es requereix un mínim de 50 diputats al Congrés o al Senat, i els socialistes ho faran dimarts que ve després de publicar oficialment els comptes aprovats la setmana passada.

El recurs s'està acabant de redactar i se centrarà només en la disposició addicional 40, que parla de la convocatòria d'un referèndum, i sense incloure les partides per a 'processos electorals' que permetrien finançar-lo, perquè el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ja va dir que aquestes eren constitucionals. Sáenz de Santamaría ha tret importància a aquest recurs perquè no té la facultat de suspendre immediatament les partides, com sí té el poder del president espanyol, Mariano Rajoy.

stats