Política 16/12/2019

El govern espanyol "intervé" Andalusia i li imposa un pla de retallades

La Junta recorda que els últims pressupostos autonòmics els va aprovar l'ara ministra d'Hisenda

Ara
3 min
El govern espanyol "intervé" Andalusia i imposa un pla de retallades

BarcelonaMaría Jesús Montero, ministra d'Hisenda en funcions, posa traves al govern andalús del PP i Cs per irregularitats en els pressupostos del 2018, que precisament havia tirat endavant ella mateixa com a consellera d'Hisenda de la Junta. Segons una carta feta pública ahir pel president andalús, Juan Manuel Moreno, el ministeri va advertir el 5 de desembre passat la Junta que Andalusia no podria acudir als mercats per finançar-se a causa de l'incompliment del sostre de despesa, l'objectiu d'estabilitat i de deute públic en els comptes de l'any passat, prorrogats aquest 2019. "Esperem una rectificació d'aquesta mesura arbitrària que atempta contra la nostra autonomia", s'ha queixat Moreno dies després que el PP i Cs tiressin endavant els pressupostos del 2020 amb l'aval de Vox al Parlament andalús.

Però el cap de l'executiu ha jugat amb el temps i ha fet córrer la "intervenció financera" del govern de Pedro Sánchez aquest dilluns, quan ja feia dies que havia rebut la carta del secretari general de Finançament Autonòmic i Local, Diego Martínez López. El delegat del govern espanyol a Andalusia, Lucrecio Fernández, ha defensat que el ministeri d'Hisenda "tracta totes les comunitats autònomes de la mateixa manera", i "amb totes s'utilitzen les mateixes regles de joc", en referència al compliment de la Llei d’Estabilitat Pressupostària. "L'únic responsable d'haver venut fum o no amb els pressupostos aprovats és el mateix govern andalús", ha afegit Fernández, en relació amb el fet que el govern del PP i Cs ja coneixia la comunicació del govern espanyol des de principis de mes.

Més enllà d’això, fonts del ministeri d’Hisenda consultades per Efe exculpen Montero i assenyalen que l’exconsellera va tancar l’exercici amb un 0,37% de dèficit, per sota del 0,4 que marca la normativa. Atribueixen l’incompliment a la "declaració de despeses sobrevingudes aquest 2019 -ja amb el PP i Cs al govern- imputades al 2018", cosa que ha comportat que el dèficit s’hagi enfilat fins al 0,51%.

Dures crítiques del PP i Cs

Els dos partits que governen a Andalusia van carregar durament contra la mesura i van anunciar que demanarien la compareixença de Montero al Congrés per donar explicacions. El president dels populars, Pablo Casado, ha afirmat que amb aquesta decisió el govern espanyol incorre en "una altra gran contradicció" perquè "la consellera Montero –càrrec que va exercir la política andalusa entre el setembre del 2013 i el juny del 2018– es veu esmenada per la ministra Montero". "Això sembla una broma de Gila però no ho és", ha etzibat en una roda de premsa al Congrés després de reunir-se amb Sánchez.

La portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, ha qualificat de "demencial, sectari i vergonyós" que Montero "intervingui" la Junta d'Andalusia mentre "mira cap a una altra banda" amb comunitats governades pel PSOE. "És demencial i sectari que el govern en funcions de Pedro Sánchez ataqui un govern que funciona i és vergonyós que intenti intervenir un dèficit que va cometre el mateix PSOE quan governava". Els líders autonòmics de les dues formacions de dreta també van recriminar la maniobra socialista i la van atribuir a una "venjança" per la sentència dels ERO i a la voluntat d’aturar les reformes que proposa el nou govern.

El conflicte tindrà recorregut aquest dimarts perquè Moreno té previst traslladar personalment el seu malestar a Sánchez durant la conversa telefònica que el candidat a la investidura mantindrà amb ell en el marc de la ronda de trucades amb tots els presidents autonòmics. Segons fonts de la Junta consultades per Europa Press, el president andalús li exigirà una "rectificació immediata" pel que considera un "atac" als andalusos.

stats