Política 10/05/2019

El govern espanyol avisa que "no hi ha pla B" per a Iceta a la presidència del Senat

Celaá comunica que els resultats de les eleccions europees no es proclamaran abans de les 11 de la nit

Ot Serra
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu

MadridEl PSOE no té un "pla B a l'horitzó" pel que fa a la presidència de Miquel Iceta al Senat. Així ho ha comunicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, des de la sala de premsa de la Moncloa aquest divendres, i ha carregat contra els partits que no volen la seva designació com a senador autonòmic a proposta del PSC en substitució de José Montilla. "Els usos i costums de les forces parlamentàries és que la força política parlamentària escull el seu representant i la resta ho accepten. Aquest bloqueig que es planteja per part d'una força al Parlament és una qüestió ben estranya. Suposem, aspirem i confiem que el bloqueig se superarà", ha assenyalat Celaá.

Dijous, 16 de maig, se celebrarà a la cambra catalana el ple en què Iceta necessita majoria simple perquè tiri endavant la seva candidatura al Senat. Tanmateix, JxCat i ERC volen dificultar el tràmit al PSC. Aquest dijous el primer secretari dels socialistes catalans ja va avisar que no volia "mercadejar" amb aquesta qüestió. També s'hi va referir Pedro Sánchez, que va advertir a les formacions independentistes que el veto a Iceta era un "mal començament" per al diàleg.

Celaá també s'ha referit a la logística de la proclamació dels resultats del 'superdiumenge' electoral del 26 de maig. Tal com marca l'article 45 de la llei orgànica de règim electoral general (Loreg), el recompte als col·legis s'ha de començar a fer amb les urnes de les eleccions al Parlament Europeu, seguit de les de les municipals i, posteriorment, de les autonòmiques. Com que a Itàlia els col·legis tanquen a les 23 h, Celaá ha avisat que no es podran proclamar els resultats de les eleccions europees, que són els primeres a ser comunicats, abans d'aquesta hora. Això implica que els de les municipals i autonòmiques també arribaran tard. De fet, la portaveu de l'executiu considera que fins a les 2 de la matinada l'escrutini de les tres conteses electorals no s'acostarà al 100%.

Tanmateix, a partir de les 21 h (hora peninsular) començaran a oferir-se resultats provisionals dels municipis a través de la pàgina web i l'aplicació mòbil oficial del ministeri de l'Interior. Per què? Als pobles petits on els col·legis hagin pogut tancar més aviat i s'hagi pogut fer el recompte de les tres eleccions –començant per les europees–, l'escrutini pot ser que ja estigui fet a aquesta hora. No serà així en ciutats grans com Barcelona, on a les 20 h tancaran els col·legis però s'hauran de començar a obrir les urnes de les eleccions europees primer i després les de les municipals. Ja va passar a les eleccions al Congrés, quan les dades del Senat van arribar força més tard.

stats