Política 14/03/2012

El govern espanyol no retallarà els sous dels funcionaris

La Generalitat aplicarà una retallada del 5% dels sous dels funcionaris que hauria retirat si l'executiu espanyol l'hagués impulsat a tot l'Estat

Acn
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest dimecres que el govern espanyol no abaixarà els sous dels funcionaris de l'Estat i no destruirà llocs de treball en el sector públic. Tot i haver de retallar fins a 5.000 milions d'euros addicionals per ajustar-se a l'objectiu de dèficit del 5,3%, Montoro ha assegurat des del Senat que els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2012 "no destruiran llocs de treball públics i no s'abaixarà el sou dels funcionaris". D'aquesta manera, el Govern aplicarà a Catalunya una retallada del 5% dels sous dels funcionaris que hauria retirat si l'executiu espanyol l'hagués impulsat a tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montoro ha assegurat aquest dimecres des del Senat que el sector públic no serà un dels damnificats de la retallada de 5.000 milions que haurà d'emprendre l'executiu espanyol per ajustar-se a l'objectiu de dèficit. Ho ha dit durant el torn de rèplica al ple del Senat en el debat del sostre de despesa i l'objectiu de dèficit per al 2012, en què ha aprofitat per carregar contra l'executiu socialista per acusar-lo de retallar el sector públic "sense parpellejar".

El ministre ha argumentat que amb les retallades al sector públic "sempre vénen més problemes", i en aquest sentit ha afirmat que "de la medicina anterior n'hem quedat saturats".

Retallada del 5% dels sous dels funcionaris catalans

La notícia arriba dos dies després que Mas anunciés que l'executiu català retiraria la retallada de fins al 5% dels sous dels funcionaris si el govern espanyol es decidia a aplicar la tisorada a tot l'Estat. Amb la negativa del govern espanyol, el Govern retirarà un 3% de la nòmina de juny i un 2% de la de desembre.

El Govern volia esperar-se a conèixer els pressupostos generals de l'Estat per comprovar quins ingressos inclouen per a Catalunya, si hi ha previstos els deutes per la disposició addicional tercera i el fons de competitivitat i si afegeixen alguna mesura d'ajust en els sous dels funcionaris. Mas va dir dilluns que en funció d'això la Generalitat retiraria la mesura del 5% de retallada dels salaris públics que el president va confirmar que s'aplicaria en dues fases, una primera del 3% al mes de juny i el que quedi en la paga extra del desembre.

Aquesta previsió del 5% ja està inclosa en els pressupostos de la Generalitat ja aprovats al Parlament. L'únic que podia fer variar això era que el govern espanyol també plantegés una reducció de condicions laborals per a tota la funció pública.

stats