Política 31/08/2018

Sánchez diu ara que "vol donar una oportunitat a la política", però manté l'advertència a Torra sobre el 155

També manté la intenció de reunir-se amb el president català a la Generalitat abans de finals d'any

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pedro Sánchez amb el president de Costa Rica, Carlos Alvarado, on ha acabat la gira per l'Amèrica Llatina.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, manté l'"advertència" feta ahir, dijous, al seu homòleg català, Quim Torra, de tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució si opta per la via unilateral, però també assenyala que des del govern espanyol té "la voluntat de donar una oportunitat a la política". Espera així que l'escalada verbal no posi en risc el diàleg i continua amb la previsió de reunir-se amb Torra al Palau de la Generalitat abans de finals d'any i de fer un consell de ministres a Barcelona per "exemplificar el compromís del govern d'Espanya amb Catalunya i els catalans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa des de Costa Rica, Sánchez ha demanat una "reflexió" a Torra. Al seu parer, "Catalunya ha de dialogar amb Catalunya" i cal "obrir un diàleg entre els catalans". "El que fa Torra és dirigir-se només a una part dels catalans que és una minoria majoritària. La majoria s'ubica en l'autogovern i la no independència", ha afegit.

Sánchez ha repetit el mateix posicionament que ja ha defensat la ministra portaveu del govern espanyol durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Isabel Celaá ha insistit que el president espanyol "ja va advertir que Torra sap perfectament a què el conduiria el camí del trencament de la legalitat, la unilateralitat i la desobediència", però també ha dit que "és desitjable" que hi hagi una reunió entre els dos presidents a Barcelona aquest setembre –tot i que fonts de la Moncloa apunten que serà a l'octubre– perquè tenen la "determinació de mantenir el camí polític traçat en relació amb la interlocució institucional amb Catalunya".

Per a Celaá, aquest objectiu és una "qüestió molt important" perquè la Moncloa "sempre treballarà per a la legalitat". Afegeix que, en aquest sentit, espera "reciprocitat per part del govern de Catalunya". Preguntada de nou sobre el tema, la ministra portaveu ha anat més enllà i ha demanat a Torra que "rebaixi la tensió" perquè "de cap manera pot establir ultimàtums sobre qüestions que estan camí de la normalitat i la conclusió política". Amb tot, la ministra portaveu considera que la posició del govern espanyol és ara "molt diferent" de la de l'executiu de Mariano Rajoy, que també insistia sempre "en el diàleg dins de la llei". "Estaran d'acord que la situació ha canviat respecte al govern anterior, és molt diferent. Ens vam trobar amb una via bloquejada, només existia la via dels tribunals, i n'hi ha prou dient que hem convocat la primera Comissió Bilateral en set anys", ha afegit.

Ara bé, Celaá ha matisat les seves paraules i ha dit poc després, durant la roda de premsa mateix, que el 155 no està sobre la taula. Però ha tornat a advertir Quim Torra que ha d'haver-hi "prou intel·ligència per aprofitar l'oportunitat del diàleg obert". Assegura que no es deixaran "entabanar" i que "amb tota claredat" el seu govern "no accepta un referèndum no constitucional perquè no existeix en cap constitució del món". "L'aplicació del 155 no ha sigut objecte de debat en cap moment per aquest govern", ha puntualitzat.

Sobre els llaços: "A ningú li interessa tenir problemes al carrer"

Sobre la batalla pels llaços grocs, Celaá ha condemnat "absolutament, amb tota radicalitat, qualsevol agressió per posar o treure llaços". En aquest sentit, ha demanat "contenció i prudència en aquesta qüestió". La Moncloa assegura que sempre ha defensat que els espais públics "tinguin la màxima d'apostar també per aquesta via": "Han de buscar la màxima neutralitat en els espais públics", ha defensat. Finalment, s'ha remès a la reunió de la Junta de Seguretat de la setmana que ve, en la qual està convençuda que s'arribarà a un acord per a la "convivència". "Segur que s'hi parlarà de llaços", assenyalen fonts de Moncloa en referència a la polèmica amb el conseller d'Interior per l'ordre del dia de la junta. Celáa ha conclòs que "a ningú li interessa tenir problemes al carrer".

stats