Política 07/04/2015

Homs replica a Rajoy: "A Europa s'han acabat acceptant coses que abans es negaven"

El conseller de la Presidència assegura que el Govern manté "converses sovintejades" amb representants dels 27 països de la UE per explicar el procés sobiranista

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha replicat aquest dimarts al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que havia advertit que la Unió Europea no acceptaria mai una declaració unilateral d'independència de Catalunya. "L'experiència ens diu que a Europa s'han acabat acceptant coses que es deia que no s'acceptarien mai", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Homs, afirmacions amb la "contundència" de la que feia Rajoy "funcionen molt poc en política internacional". "Només cal veure el nostre entorn, les coses són canviants", ha dit, en referència al sorgiment de nous estats a Europa i l'entrada dels països de l'est a la UE. Molts dels 27 països de la UE, ha remarcat, "fa 30 anys no existien".

A parer d'Homs, les paraules de Rajoy només representen un "element de dissuasió, d'amenaça" cap a l'independentisme català. "Rajoy mai dóna cap resposta a Catalunya, no té cap proposta", ha denunciat Homs, que li ha demanat que manifesti "un posicionament més a prop de l'essència de la democràcia: allò que expressi el poble de Catalunya a les urnes serà tingut en compte".

Homs també ha explicat que es mantenen "converses sovintejades" amb els governs dels 27 estats membres de la Unió Europea i les "principals potències del món". "Mantenim una agenda oficiosa de contactes amb tots els països de la UE", ha explicat. Es tracta de contactes "intensos", segons Homs, que assegura que "no hi ha setmana" que no n'hi hagi almenys un.

El conseller ha confirmat que "regularment" es tramet informació a l'exterior per explicar la realitat econòmica, les aspiracions polítiques i els actius culturals de Catalunya. No hi ha hagut cap expressió de suport explícit i de fet, segons ha indicat, el Govern no n'espera resposta específica perquè es tracta de converses "oficioses".

stats