Política 05/03/2013

El Govern busca un front comú per elevar el límit de dèficit

Homs fa una crida a la unitat de cara a la cimera catalana del 16 de març i culpa l'executiu espanyol dels impagaments de la Generalitat

Roger Mateos
1 min

BarcelonaEl Govern vol que la cimera catalana del 16 de març serveixi per visualitzar un front comú per elevar el límit de dèficit que l'Estat ha imposat aquest any a les comunitats autònomes. L'executiu que presideix Artur Mas ja ha fet arribar als grups parlamentaris catalans els documents de treball i el guió que seguirà de la cimera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a la cimera –demanada primer pel primer secretari del PSC, Pere Navarro, i convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas– s'hi analitzarà la situació financera de la Generalitat "amb tota la seva cruesa", es debatran mesures de reactivació econòmica i creació d'ocupació i es decidiran "possibles acords sobre aspectes de polítiques socials".

Però, a més, el Govern vol que surti un "front comú granític" per exigir al govern de Mariano Rajoy que flexibilitzi l'objectiu de dèficit per al 2013, fixat en un 0,7% del PIB i que obligaria la Generalitat a emprendre una tisorada molt més cruenta que els anys anteriors.

Homs ha destacat que saltar-se els objectius de dèficit marcats seria una mala alternativa, ja que la Generalitat no trobaria on poder finançar-se. De fet, ha assegurat que els impagaments de la Generalitat a farmacèutics i proveïdors "només tenen un responsable directe: el govern espanyol". "Nosaltres no tenim els instruments de control dels ingressos", ha lamentat.

Pressupostos a finals d'abril

D'altra banda, Homs ha confirmat que cap a finals d'abril el govern podrà presentar els pressupostos per a aquest any, amb l'objectiu de poder-los aprovar al Parlament al juliol. Homs ha recordat que el 2011 i el 2007 també es va treballar amb pressupostos prorrogats durant uns mesos.

stats