Política 01/10/2013

El Govern veu en els pressupostos de Rajoy "un argument més" a favor de l'estat propi

Homs denuncia la falta de "lleialtat institucional" de l'estat espanyol amb les comunitats autònomes i afirma que no espera "fantasies" de l'oferta de diàleg del PP

R. Mateos / O. March
2 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat aquest dimarts que el projecte pressupostari presentat per l'executiu de Mariano Rajoy escatima més recursos a Catalunya i, per tant, representa "un argument més" que justifica el procés cap a l'estat propi. Després de sortir de la reunió setmanal del Govern, Homs ha acusat l'Estat de quedar-se tot el "poc marge" de recursos que preveu tenir el 2014, a costa de les comunitats autònomes, una actitud que demostra al seu parer la falta de "lleialtat institucional" amb les comunitats autònomes, com ja va quedar clar amb el repartiment dels esforços per reduir el dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Analitzats els números, el Govern arriba a la conclusió que es manté la tendència dels últims anys de reduir les inversions directes de l'Estat a Catalunya, un 25%, fins als 944 milions d'euros, una xifra gairebé equivalent a la de l'any 1999, 941 milions. "Catalunya és la comunitat que pateix una reducció més important d'inversions, en termes absoluts i relatius", ha denunciat Homs, convençut que "no té justificació possible que s'assigni menys percentatge" d'inversió a Catalunya.

"Lamentablement, som on hem estat pràcticament sempre, en aquests pressupostos no s'albira cap gest de grandesa ni de sentit comú cap a Catalunya", ha protestat Homs, ironitzant amb la petició de Rajoy a Artur Mas de tenir un "gest de grandesa" i fer marxa enrere en el procés sobiranista. Pel Govern, Rajoy és "presoner d'un sistema de presa de decisions" que li impedeix tenir "coratge" per retallar les seves pròpies partides claus i que el porta a derivar l'austeritat cap a les comunitats autònomes.

Més en concret, ha comentat que en les transferències del model de finançament no es reflecteix la millora prevista del marc macroeconòmic. Al seu parer "sorprèn" que les aportacions a les comunitats autònomes baixin. Pel que fa a les inversions en infraestructures contemplades en la disposició addicional tercera de l'Estatut, no s'hi consigna "cap partida" per eixugar el "deute acumulat" pels exercicis de 2008, 2009 i 2010: un total de 1.689 milions d'euros.

S'ha "abusat" de l'anticatalanisme

El Govern no té la impressió que Rajoy hagi "castigat" Catalunya pel procés sobiranista, però sí que ha ironitzat que tenen "una manera d'estimar-la molt peculiar" i ha denunciat que han "abusat" durant anys de l'anticatalanisme per guanyar vots arreu d'Espanya i ara no saben com fer-hi front ni com fer "gestos de grandesa".

Amb aquest panorama pressupostari, combinat amb els atacs del PP a la immersió lingüística a les escoles, la suspensió de l'impost bancari de la Generalitat i d'altres lleis i iniciatives catalanes impugnades, Homs no espera res de bo de la difusa i inconcreta oferta de diàleg de Rajoy a Artur Mas. "No n'esperem fantasies, sinó coses més prosaiques", ha afegit Homs, que ha remarcat que "el diàleg ha de tenir contingut".

stats