Política 11/12/2012

El Govern denuncia una reforma “encoberta” de la Constitució amb la llei Wert

Homs creu que l'executiu espanyol s'apropia de les competències autonòmiques en educació

Roger Mateos
2 min
Francesc Homs, portaveu del Govern en funcions, durant la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha denunciat aquest dimarts que l'avantprojecte de llei de reforma educativa impulsat pel ministre José Ignacio Wert representa una reforma “encoberta” de la Constitució per laminar competències autonòmiques. Quan només falta un dia per celebrar al Palau de la Generalitat una cimera catalana per fer front comú contra el projecte de Wert, Homs ha considerat “molt preocupants” les intencions del govern espanyol, no només per l'atac al model d'immersió lingüística, sinó també pel nou repartiment competencial que implicaria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha argumentat que l'exercici d'una competència compartida ha de consistir, com ha estat fins ara, que “un fixa les bases i l'altre les concreta, en funció de la idiosincràsia” del seu territori. Però el govern central vol quedar-se les matèries troncals. Segons Homs, “'de facto' es queden el sistema educatiu i la seva orientació”, mentre que la Generalitat passaria a tenir una funció d'“execució”.

“Si volen transformar la Constitució, que ho facin obertament, no amb improvisació ni per la porta del darrere”, ha afegit Homs, que ha destacat la resposta ciutadana expressada ahir al carrer en defensa del model d'immersió lingüística. “Davant una agressió d'aquestes característiques, és lògic que la gent reaccioni”.

A les 16.30 h de dimecres estan citats a Palau els membres de la comissió permanent del Consell Escolar de Catalunya, a més d'Oriol Junqueras (ERC), Pere Navarro (PSC) i Joan Herrera (ICV-EUiA), convocats pel president de la Generalitat, Artur Mas, a una cimera per plantar cara a Wert amb una veu unitària. Posteriorment, el Consell Escolar celebrarà el seu plenari en el mateix marc.

Sobre l'absència de la CUP a la cimera amb les formacions polítiques que defensen la immersió, Homs ha explicat que se l'ha exclòs per una mera “formalitat”, ja que el Parlament encara no està constituït i oficialment els seus tres diputats encara no han pres possessió de l'escó. Amb tot, ha assegurat que la voluntat és comptar en el futur amb la CUP per fer front comú en la lluita pel català a l'escola.

stats