Política 02/06/2015

Homs, sobre la xiulada: "Si acabés amb sanció, això ja no seria una democràcia"

El conseller de la Presidència al·lega que l'Audiència Nacional ja va subratllar que la xiulada de la final del 2009 estava emparada per la "llibertat d'expressió" i acusa al govern espanyol de tenir "una tírria absoluta als catalans"

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat aquest dimarts que el govern espanyol "va camí d'un ridícul majúscul" amb la seva reacció arran de la xiulada a l'himne espanyol al Camp Nou en la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic Club de Bilbao. Homs ha recordat que l'Audiència Nacional ja es va pronunciar en el passat sobre una xiulada anàlog, arran de la final de Copa del Rei del 2009 entre els mateixos equip. Llavors, l'Audiència Nacional va argumentar que els xiulets estaven "emparats per la llibertat d'expressió" i no podien considerar-se com a expressions d'"odi nacional o ultratge a la nació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si ara la xiulada acabés amb sancions, "voldria dir que aquí ja no estem ni en una democràcia ni en un estat de dret", ha alertat Homs, després que el PP manifestés la seva intenció de prohibir per llei xiulades d'aquestes característiques."Què ha passat entre el 2009 i ara, més enllà que el govern espanyol ens té una tírria absoluta als catalans absoluta?", s'ha preguntat. De fet, Homs ha recordat que ja es va tancar un estadi per motius similar, però va ocórrer l'any 1925, en plena dictadura de Primo de Rivera. Homs ha subratllat que als membres del Govern també els xiulen "en moltes ocasions". "I ens aguantem, no se'ns passa pel cap obrir expedients ni emprendre iniciatives penals", ha afegit. Homs ha deplorat que el PP pretengui prohibir-ho ara "manu militari" per llei.

Homs ha denunciat la "negligència" del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha afirmat que la xiulada representa una "incitació a l'odi" que no ha de quedar impune. El conseller li ha recordat l'argumentació de l'Audiència Nacional en relació a la final del 2009 i ha assegurat que declaracions com les del ministre "demostren molt baixa qualitat democràtica". "El problema que tenen alguns és que la Constitució, a nivell de drets fonamentals, els fa una nosa terrible", ha comentat.

stats