La legislatura catalana
Política 11/01/2023

Al Govern se li resisteix el pacte amb el PSC per als pressupostos

S'intensifiquen les negociacions però encara sense un horitzó d'acord

3 min
Salvador Illa i Alícia Romero durant una intervenció de Pere Aragonès al Parlament.

BarcelonaNingú va dir que seria fàcil un pacte de pressupostos entre el Govern i el PSC i la realitat no ha desmentit les expectatives. Després de dos mesos de negociacions i retrets, a l'executiu català se li resisteix el pacte amb els socialistes. Malgrat que des de fa un mes el mantra repetit és que no hi ha cap escull important, l'acord continua sense tancar-se. El Govern està convençut que la negociació està a la fase final i que difícilment hi haurà un final que no sigui feliç, però el PSC adverteix que no hi ha res tancat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La principal prova que ja s'està en fase decisiva és la intensitat negociadora. Des que es van acabar oficialment les vacances nadalenques les dues parts s'han trobat els tres dies i aquest dimecres hi ha hagut contactes durant tota la jornada. Com sempre ha sigut, l'optimisme acampa amb més facilitat a les files del Govern. Si hi ha nous comptes, és qui hi té més a guanyar perquè li garantiran almenys un any més de mandat, cosa que no estava gens clara quan l'executiu es va trencar ara fa tres mesos. "Estem a tocar", ha dit aquest dimecres de manera diàfana la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en una entrevista al Cafè d'idees de RTVE. "Ha anat bé", certificaven fonts del Govern després del primer contacte matinal amb el PSC.

L'escull sense resoldre continua sent el difícil encaix entre la voluntat del PSC d'impulsar el complex d'oci Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport, i la B-40 –el Quart Cinturó–, i els recels que aquests tres projectes generen al Govern. Mentre els socialistes prometen que generen consens al territori, aquest dimecres el president ha patit a Reus l'escridassada d'una vintena de persones de la plataforma que s'oposa al complex d'oci de Vila-seca i Salou. Aragonès mai ha sigut un entusiasta d'aquest projecte –tampoc de l'aeroport ni de la B-40–, però tampoc mai ha volgut exercir d'enterrador. Sigui com sigui, el convenciment de la Generalitat és que això no serà un fre.

"Totes" les condicions

El PSC es resisteix a donar l’acord per tancat i insisteix que s’han d’acceptar "totes" les seves condicions: "No hi ha acord sobre el tot i, per tant, no hi ha acord", recalquen fonts del partit. La clau de volta són els tres grans projectes que reclamen els socialistes. "Són una declaració política", exposa una font del partit, i són, insisteix una veu de l’equip negociador, aquells compromisos que marquen el "model de país". 

Però a més hi ha una qüestió de fons que dificulta l’acord, i és la manca de confiança que el líder del partit, Salvador Illa, té en els dirigents d’ERC. Els socialistes ja han advertit el Govern que si porta els comptes al Parlament sense acord, hi votaran en contra. El Govern ha flirtejat algun cop amb aquesta opció, però sap que tensaria molt la corda. En una entrevista a Els matins de TV3, Illa ha advertit que no posen una data límit a les converses i que fins que no arrenqui un "compromís" de l’executiu amb la totalitat de les seves demandes, no hi haurà acord.

Per si tot no fos prou complicat, els comuns, que ja fa gairebé un mes que tenen el seu acord pressupostari tancat amb el Govern, continuen afegint pressió en l'ambient. Ells són radicalment contraris als tres projectes i la líder del partit lila, Jéssica Albiach, ha acusat el PSC de voler impulsar polítiques que van en la línia contrària a les que impulsa el govern espanyol. "El que està dient el PSC és: o fem el macrocasino o no hi haurà pressupostos", ha lamentat. 

stats