La legislatura catalana
Política 09/01/2023

El Govern i el PSC busquen la fórmula per desencallar els comptes

El Hard Rock, l'aeroport i la B-40 continuen sent un escull per ara insalvable

3 min
Salvador Illa durant una intervenció de Pere Aragonès al desembre.

BarcelonaLa negociació dels pressupostos de la Generalitat entre el Govern i el PSC ha tingut dues grans carpetes: una és l'econòmica, on s'ha parlat bàsicament de números i despeses departamentals, i l'altra, la política, on els socialistes han reclamat insistentment que es doni sortida a tres grans projectes dels quals recela l'executiu de Pere Aragonès: el complex d'oci del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i l'impuls de la B-40 –altrament coneguda com el Quart Cinturó–. Fonts de les dues parts coincideixen que la part econòmica està pràcticament tancada. El problema, doncs, és com resoldre la part política. El PSC insisteix que vol un compromís explícit que els projectes es faran, mentre que el Govern no es nega a parlar-ne, però vol deixar-los al marge de la negociació dels comptes. Fins ara ningú ha posat ni línies vermelles ni amenaces d'aixecar-se de la taula, però encara ningú ha trobat la fórmula per desencallar la situació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns s'han tornat a reunir representants de l'executiu català i del PSC. És la prova que res està aturat, però també la constatació que no hi ha pacte encara. Fonts governamentals s'han limitat a assegurar que les negociacions continuen per "bon camí", mentre que fonts del PSC, menys optimistes, han explicat que han transmès les seves "condicions de mínims" per protegir els catalans de temps sempre convulsos. El problema és el de sempre en la part final d'una negociació: ningú es pot emportar el cent per cent del que vol, però ara cal repartir bé les cessions de cadascú.

Mentrestant, aquest dilluns els respectius portaveus s'han entregat al joc del pal i la pastanaga. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha concedit al PSC que "es pot parlar de tot", però li ha retret que els tres grans projectes que són motiu de controvèrsia són "d'un model de país més propi del segle XX que el del segle XXI". Totxo i asfalt, en definitiva. El guió s'ha replicat a la seu del PSC. La portaveu dels socialistes, Elia Tortolero, ha mostrat la predisposició del seu partit a continuar negociant –"Hi ha d'haver pressupostos", ha dit–, però a la vegada ha afegit que el Govern ha de decidir "si accepta o no" les seves "condicions".

El problema de fons és que s'acosten les eleccions municipals i les sensibilitats són més fortes. Els republicans consideren que el PSC s'entossudeix amb aquests tres projectes per conrear el seu vot a l'àrea metropolitana de Tarragona –Hard Rock–, a la de Barcelona –ampliació de l'aeroport– i a les comarques vallesanes –Quart Cinturó–. Els socialistes, per contra, consideren que el Govern d'ERC hi mostra totes les reticències no tant per una oposició convençuda com perquè tem que la seva gent en aquests territoris se li revolti pocs mesos abans d'escollir alcaldies. "Si tenen diverses veus, que arribin a un consens. Que decideixin i que posin ordre a casa seva", assenyala una veu socialista.

Quin serà el desllorigador de tot plegat és el que per ara és difícil de veure. No serà fàcil cedir per part del PSC, ja que ha posat per escrit i ha fet públiques aquestes tres exigències. Tampoc ho serà per a ERC i el Govern, per a qui el Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport sempre han sigut font de tensions i que, a més, l'octubre passat va decidir situar Juli Fernàndez de conseller de Territori, una de les grans veus vallesanes contra el Quart Cinturó.

Reunió amb Junts

Tot i que els focus es concentren en el Govern i el PSC, també hi ha oberta la via negociadora entre el Govern i Junts. Té poques perspectives d'èxit, però aquest dimarts tornarà a haver-hi un contacte entre les dues parts. En públic ningú dona per trencades les converses, però el cert és que serà difícil un pacte tenint en compte les ferides recents del trencament del Govern. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha instat aquest dilluns Aragonès a triar soci per als comptes: "El deixar-ho estar del PSC o uns pressupostos que consolidin el Procés". És una tria que, el president, no té previst fer.

stats