Política 08/01/2014

El Govern sosté que de cap tractat de la UE se'n desprèn l'exclusió d'un estat català

Fonts de l'executiu català celebren la celeritat de Barroso en respondre a Mas, tot i que la carta del president de la Generalitat no era feta amb "ànim d'obtenir resposta"

Ara
1 min

BarcelonaEl Govern d'Artur Mas es resisteix a donar per feta l'exclusió d'una Catalunya independent de la Unió Europea (UE). Després que el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, hagi respost aquest dimecres la carta que Mas li va enviar la setmana passada i hagi al·legat que no té competències per resoldre qüestions internes dels estats membres ni per dir si la consulta sobiranista seria legal, fonts del Govern han celebrat que hagi contestat "tan de pressa", cosa que demostra la "importància" que aquest tema té a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Han puntualitzat, però, que la missiva enviada pel president de la Generalitat no pretenia "obtenir resposta", sinó que es va fer amb ànim d'informar els líders europeus sobre el procés català. De fet, al Govern "ja coneixien" quina era la posició oficial de la Comissió Europea.

Fonts governamentals han subratllat que els tractats de la UE "no fan cap referència a què passaria en cas que una part d'un estat membre se separés de l'estat matriu". La continuïtat o no d'un estat català, per tant, seria una "decisió política" en mans dels diferents governs i, arribat el cas, haurà de ser objecte d'una negociació política.

Des de l'executiu argumenten que "no hi ha precedents" de casos com el català ni tampoc "preceptes legals directes que emanin dels tractats de la UE", per la qual cosa estan sorgint "opinions de tota mena" al respecte procedents de personalitats "expertes".

stats