CORRUPCIÓ INSTITUCIONAL
Política 21/06/2012

El govern valencià adjudicava fons europeus sense concurs

Salvador Almenar
2 min
El president Fabra va rebre Dereck Vaughan, portaveu de la comissió pressupostària.

VALÈNCIA.La delegació d'europarlamentaris que ahir van visitar València per certificar que els fons europeus es van gestionar i utilitzar adequadament va advertir d'algunes "irregularitats" en l'adjudicació dels contractes finançats amb capital comunitari. Segons va explicar l'eurodiputada socialista Inés Ayala, el govern valencià "va abusar de les modificacions de contractes per adjudicar sense concurs" alguns projectes que havien de fer-se a través de l'Institut de la Petita i Mitjana Indústria (Impiva) i l'Agència Valenciana de Turisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes "irregularitats", que el Partit Popular es va apressar a reduir a "errors", no són una pràctica aïllada a la Generalitat Valenciana. La instrucció del cas Gürtel i altres escàndols que esquitxen l'administració de l'expresident Francisco Camps revelen que el fraccionament de contractes era una pràctica habitual per evitar els concursos públics. Ayala va explicar que la majoria d'irregularitats detectades es corresponen amb els anomenats modificats , utilitzats com un mètode de concessió directa de contractes. És el cas d'un contracte de 7 milions d'euros corresponent al projecte de descontaminació d'una planta química al riu Túria.

El portaveu de la comissió de control pressupostari, Dereck Vaughan, va corroborar les paraules d'Ayala en explicar que es van detectar "certes irregularitats en la licitació de projectes", però que no suposarien un "frau", ja que es considera que no es van cometre de manera "deliberada". Vaughan va assenyalar que es tractaria d'"errors del passat" propiciats en molts casos per la complexitat que suposa l'existència d'un gran nombre d'organismes de pagament a Espanya.

Davant de les irregularitats comeses en les adjudicacions, la resposta de la Generalitat Valenciana va ser esmenar els errors en el cas de l'Impiva, mentre que en el cas de l'Agència Valenciana de Turisme, l'executiu d'Alberto Fabra va preferir renunciar a les ajudes i anunciar la dissolució de l'organisme, segons va explicar Ayala. Una decisió sorprenent, perquè suposa renunciar a finançament europeu per a projectes compresos en el període 2007-2013.

Malgrat el toc d'atenció que va rebre la Generalitat Valenciana, Dereck Vaughan va assenyalar la "vàlua" d'alguns projectes finançats per la Unió Europea que s'han desenvolupat al País Valencià i que suposen "una millora indubtable" de les infraestructures. D'entre tots aquests projectes, va destacar l'AVE Madrid-València.

Per Vaughan, aquesta mena de projectes que contribueixen a la millora de les "infraestructures, la R+D, la formació i la creació d'ocupació" són els que han de tenir prioritat a l'hora de rebre fons europeus i no uns altres en què "es pensa més en el continent que en el contingut", va afegir Inés Ayala.

stats