La CUP planteja a la militància l'opció de seguir negociant amb el Govern tot i presentar una esmena a la totalitat

La votació es portarà a terme dilluns després de les assemblees del cap de setmana

3 min
Pellicer, en la roda de premsa de valoració dels pressupostos

Esmena a la totalitat o abstenció per facilitar la tramitació dels pressupostos. Aquesta és la pregunta que la CUP trasllada a la militància per definir quin ha de ser el seu posicionament amb els comptes que s'han presentat aquest dimarts. Una pregunta amb format d'arbre en què s'inclou la possibilitat que si presenten l’esmena a la totalitat, es pugui seguir negociant a l'espera d'arrencar nous compromisos, però també que s'acabi la negociació amb l'executiu de Pere Aragonès. Si es permet la tramitació dels pressupostos, seguidament els militants hauran de decidir si l'acord és suficient o no per aprovar-los definitivament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació es portarà a terme dilluns un cop s'hagin celebrat, com va avançar l'ARA, les assemblees obertes parlamentàries aquest cap de setmana, en què participen els militants de la CUP i de les organitzacions que donen suport a la candidatura com Endavant, Poble Lliure, Arran o Lluita Internacionalista, que seran els qui dirimiran si els tomben o els deixen tramitar a l'espera d'arribar a nous acords. El debat intern, com ha revelat aquest diari, es decanta de manera clara per l'esmena a la totalitat.

Cap de les organitzacions que integren la CUP, ni les més proclius a sostenir la majoria independentista, veuen amb bons ulls el projecte de pressupostos. Tot i la possibilitat que es permeti la seva tramitació amb una abstenció, Poble Lliure, que va defensar fins i tot entrar al Govern abans i just després de les eleccions i és partidària d'assumir responsabilitats, no considera aquesta opció. Fonts de l'organització asseguren a l'ARA que probablement no votaran per cap de les dues opcions en la primera pregunta i, per tant, no facilitaran que els comptes es puguin tramitar. "Ho acabarem de decidir al Consell Nacional que fem aquest dimecres, però el debat en la votació interna estarà entre presentar esmena a la totalitat o abstenir-nos", revelen aquestes mateixes fonts.

Oposició rotunda

Sense l'aval de Poble Lliure, formació majoritària en algunes territorials com Maresme-Barcelonès Nord, Nord-oriental (Gironès i comarques pròximes) o Vallès Oriental, que dissabte durant la coordinadora oberta parlamentària (COP) ja es van posicionar amb vehemència a favor de l'esmena a la totalitat, les possibilitats que es deixin tramitar els comptes són escasses. Endavant, que conforma l'altre gran sector de la CUP, ja s'ha posicionat amb un comunicat en contra reclamant un "no rotund" als pressupostos i ha plantejat donar per finalitzat el pacte d'investidura i situar-se com a oposició d'esquerres, una opció que ha defensat des de l'inici de la legislatura. Endavant té un gran pes i influència en les territorials dels cupaires de Barcelona, Baix Llobregat, el Camp de Tarragona o el Penedès.

La resta d'organitzacions també advoquen per votar en contra dels pressupostos. Lluita Internacionalista és la més contrària, amb Endavant, a facilitar que els comptes tirin endavant pels "incompliments del pacte amb ERC" i pel "suport dels republicans a uns comptes de l'Estat que lliuren els fons europeus a les empreses de l'Íbex-35". Pirates de Catalunya tampoc amaga el seu "escepticisme" amb els comptes perquè no recullen els compromisos a què va arribar la CUP amb ERC, i fins i tot Constituents per la Ruptura (CxR), que defensa la unitat d'acció amb ERC i Junts, també és contrària a tramitar-los. Guanyem Catalunya, que lidera l'exalcaldessa de Badalona i cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, iniciarà els propers dies el debat amb la voluntat d'oferir tota la informació als seus militants.

Davant dels recels de la CUP, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha deixat clar avui que el Govern no es quedarà sense pressupostos. "Pressupostos o pressupostos", ha ressaltat durant la roda de premsa posterior a la presentació dels comptes. Tot i que s'ha negat a preveure no comptar amb la CUP, també s'ha mostrat convençut que altres grups poden abstenir-s'hi o votar que sí. "A Catalunya hi haurà pressupostos", ha conclòs.

stats