L'última oferta del Govern a la CUP: rebaixar ràtios en educació i limitar el paper de la Brimo als desnonaments

Els cupaires mantenen que el que els proposen perquè donin suport als pressupostos està "lluny" de l'acord d'investidura

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb Eulàlia Reguant i Carles Riera, de la CUP.

El Govern no renuncia a intentar convèncer la CUP perquè doni suport als pressupostos per al 2022. Malgrat que el conseller d'Economia, Jaume Giró, ja admet obertament que si no hi ha entesa buscarà "alternatives" per aprovar els comptes, les negociacions continuen en marxa i es preveuen reunions entre les dues parts abans d'aquest cap de setmana, quan les assemblees cupaires debatran si cal esmenar a la totalitat els números de la Generalitat. L'executiu espera, entre altres coses, que els anticapitalistes responguin a l'última llista de propostes que els va fer arribar per intentar seduir-los. Un document que se'ls hauria entregat dilluns, un dia abans de l'aprovació del projecte de pressupostos, i que planteja rebaixes de ràtios en educació, revisar el paper d'antiavalots dels Mossos als desnonaments o la possibilitat d'internalitzar el 112 i el 061 Salut Respon, segons informa l'ACN.

La CUP ja ha avisat que aquestes propostes encara estan "bastant lluny" d'allò que s'havia pactat amb ERC en l'acord d'investidura. En declaracions a Catalunya Ràdio, el diputat Xavier Pellicer ha admès "avenços interessants" en educació, en què el Govern planteja passar progressivament de 25 a 20 alumnes per aula a infantil i primària, però ha posat en dubte el recorregut real de la resta de propostes. Pel que fa a ordre públic, per exemple, el Govern planteja limitar tant com sigui possible la intervenció de les unitats Brimo i ARRO en els desnonaments, amb un nou protocol de treball als Mossos. No obstant això, el pacte d'investidura parlava directament de la "no intervenció" dels antiavalots en desnonaments de persones vulnerables. I així ho ha reclamat Pellicer, que ha instat l'executiu a plantejar "un veritable pols amb la judicatura" en els casos d'actuacions policials sota mandat judicial. "No és que la intervenció hagi de ser l'últim recurs, és que ja no s'ha ni de plantejar", ha reblat.

Entre les noves propostes del document traslladat dilluns també hi hauria la possibilitat d'internalitzar el 112, després que la llei d'acompanyament dels comptes –que s'aprova aquest dimarts al consell executiu– prevegi l'elaboració d'un full de ruta per estudiar com fer-ho amb el servei del 061 Salut Respon. En aquest sentit, el cupaire ha criticat la "lletra petita" de la proposta del Govern perquè –ha dit– parla d'internalitzar "la part d'interès sanitari" del 061. Això fa pensar als anticapitalistes que el que es proposa és una "internalització parcial" que deixi de banda els treballadors que estan en situació "de més precarietat", com els teleoperadors i els gestors.

"El Govern està complint amb l'acord d'investidura", ha replicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en roda de premsa: "Portem cinc mesos de legislatura i ja estan en execució o planificades prop del 80% de les mesures del pactes amb la CUP". Plaja s'ha mostrat convençuda que s'arribarà a un acord i ha recalcat que "no hi ha terminis" en la negociació. Amb tot, Plaja ha criticat les "maniobres" de Ciutadans per "retardar el calendari pressupostari". Aquesta formació va presentar ahir una reconsideració als pressupostos amb el pretext que podrien xocar amb la legalitat: "Condicionen el dia a dia de milions de catalans amb l'únic objectiu de ser el centre d'atenció".

Per aconseguir el suport dels cupaires –de moment, en la tramitació dels pressupostos– el Govern també assenyala al document que impulsarà, abans d'acabar el 2022, els impostos pendents de desenvolupar de la llei del canvi climàtic. I garanteix que començarà per l'impost a les emissions d'òxid de nitrogen emeses pels grans vaixells aquest novembre. Al mateix temps, però, Pellicer ha criticat que a la nova proposta no hi consti ni un euro per a BCN World i, en canvi, als pressupostos aprovats dimarts s'hi destinin 120 milions. "No ajuda", ha dit, i ha conclòs que el document rebut dilluns no va implicar "cap novetat" en la posició de la CUP i que les assemblees acabaran de decantar la balança aquest cap de setmana.

Aragonès: "Sense pressupostos no hi ha transformació possible"

En un sentit oposat a l'anàlisi de la formació anticapitalista, el president Pere Aragonès ha assegurat aquest mateix dijous que el projecte de pressupostos aprovat pel seu Govern "implementa" l'acord d'investidura entre els republicans i els cupaires. En una conferència organitzada per Barcelona Tribuna, ha reivindicat mesures lligades als comptes com la gratuïtat del P2 a les escoles públiques, els 700 milions per a polítiques d'habitatge –tot i que l'acord preveia fins a 1.000 milions anuals– o l'impuls del pla pilot de la renda bàsica universal i d'una energètica pública. "Els pressupostos implementen els acords d'investidura. És el meu compromís al Parlament i davant la ciutadania i per això han de comptar amb el suport de la majoria de la investidura", ha dit. I malgrat que ha admès que en alguns àmbits potser "no s'avança prou ràpid", ha afirmat que "hi ha canvis que necessiten temps" i que "els recursos són limitats". El president, amb tot, ha llançat un avís als cupaires: "Sense pressupostos no hi ha transformació possible".

S'elimina el termini d'aprovació dels comptes que cap Govern ha complert mai
  • Fins ara l'executiu tenia l'obligació d'aprovar el projecte de pressupostos abans del 10 d'octubre de cada any. Un requisit que cap Govern, ni els de Jordi Pujol, ni els de Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès han complert mai. La nova llei d'acompanyament elimina aquest requisit. "A partir d’ara s’estableix que el projecte de llei ha d'entrar amb l'antelació suficient, però no s'especifica una data", ha explicat Plaja.
stats