Política 06/02/2015

Madrid dóna per fet que portarà al TSJC les delegacions catalanes a Viena i Roma

Sáenz de Santamaría adverteix que "la direcció de la política exterior correspon al govern de la nació" i afegeix que estudien recórrer la llei d'acció exterior al TC

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres / EFE

MadridEl govern espanyol ja dóna per fet que recorrerà davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'obertura, per part de la Generalitat, de les delegacions a Viena i Roma. Així ho han assenyalat fonts de la Moncloa, que ja van més enllà i asseguren que, de forma complementària, també s'està estudiant presentar un recurs al Tribunal Constitucional en contra de la llei d'acció exterior del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaria, ha confirmat aquest divendres que l'advocacia de l'Estat està estudiant l'obertura de les delegacions de la Generalitat a Roma i Viena, així com també està analitzant la llei d'acció exterior per si topa amb la Constitució. "La direcció de la política exterior correspon al govern de la nació", ha advertit Sáenz de Santamaría durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, en la mateixa línia que el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo. "Un cop fet aquest anàlisi s'interposarà el recurs", i recorda que el Govern, segons el seu punt de vista, està envaint competències.

La vicepresidenta de l'executiu central esperona la Generalitat a donar explicacions als catalans, no només per l'aprovació de la llei, sinó també per explicar els costos que suposa obrir delegacions en ciutats en què el govern espanyol ja hi té ambaixades. "Les comunitats autònomes ja tenen la possibilitat d'aprofitar la representació exterior espanyola per enfortir la seva representació institucional en l'àmbit que els correspon i no amb altres tipus de representacions que només corresponen als estats", ha assenyalat.

Margallo va informar dimecres, en una entrevista a Antena 3, que el govern espanyol estudia recórrer per la via contenciosa administrativa l'obertura de les delegacions catalanes a Roma i a Viena, i està analitzant també la constitucionalitat de la llei catalana d'acció exterior.

stats