Política 12/12/2014

El govern espanyol descarta apujar-se el sou, però també abaixar el d'alts càrrecs d'empreses públiques

Sáenz de Santamaría recorda que no pot decidir sobre el sou del governador del Banc d'Espanya ni dels presidents autonòmics

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridLa polèmica sobre els sous dels alts càrrecs de l'administració general de l'Estat s'ha colat aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha descartat apujar-se el sou en el context actual, però també abaixar el dels responsables d'empreses públiques, que poden superar els 200.000 euros bruts anuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha defensat que els sous han estat així "des de temps immemorials" perquè, entre altres qüestions, els membres del consell de ministres no reben 14 pagues, sinó 12. En aquest sentit, ha defensat que l'executiu de Mariano Rajoy ha aplicat aquesta legislatura una congelació dels sous, a més d'incentivar una "gran baixada" dels sous d'alts càrrecs en les empreses púbiques, que eren "molt més alts" dels que s'han apreciat al portal de transparència durant l'últim govern del PSOE, segons la vicepresidenta.

Una reforma secundària

Per l'executiu espanyol, una reforma del sous dels alts càrrecs no és prioritària ara mateix i passa per davant, per exemple, plantejar les diferències salarials entre els cossos de seguretat. "Això és molt més prioritari que apujar el sou dels ministres", ha assenyalat Sáenz de Santamaría.

Independència de les comunitats i el Banc d'Espanya

Preguntada sobre els sous de presidents com el de Catalunya, Artur Mas, que cobra més que Mariano Rajoy –130.000 euros enfront d'uns 78.000–, la vicepresidenta ha respost que en un "estat tan descentralitzat" el govern espanyol "no té la capacitat d'imposar sous", i que seran les comunitats autònomes les que "hauran d'explicar" per què fixen uns altres tipus de sous. Sobre el fet que el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, s'hagi apujat un 5% del sou mentre els últims temps ha propugnat una moderació salarial –les últimes setmanes el regulador ha començat a canviar el seu discurs sobre aquest tema–, Sáenz de Santamaría ha recordat que "a Espanya hi ha una cosa que és la llei d'autonomia del Banc d'Espanya", i que sobre aquestes decisions no hi poden fer res.

Finalment, la vicepresidenta ha replicat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ha proposat la rebaixa del sou de tots els alts càrrecs per sota del de Mariano Rajoy, que van ser els socialistes els que van pactar grans indemnitzacions per a alts càrrecs públics que van portar el govern del PP a anar als tribunals, i tot per posar-hi fi.

stats