DRET A DECIDIR
Política 25/01/2013

El govern espanyol avisa que amb 85 diputats no es pot ni canviar l'Estatut

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría anuncia que l'informe que ha demanat a l'advocat general de l'estat vol que tingui caràcter d'urgència per valorar si cal impugnar la declaració de sobirania al Tribunal Constitucional

M. Colomer
2 min
Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa d'aquest divendres

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La resposta política del govern espanyol a la declaració de sobirania es manté en l'àmbit del menyspreu. La vicepresidenta de l'executiu de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, ha recordat aquest divendres que la declaració de sobirania aprovada dimecres al Parlament ni tan sols va reunir els vots que caldrien per modificar l'Estatut (caldrien 90 diputats).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La declaració ha estat aprovada per 85 vots. Per modificar l'Estatut recordo que calen dos terços. És la prova evident que no som davant la majoria excepcional que alguns demanaven", ha etzibat Sáenz de Santamaría en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La vicepresidenta, però, ha ignorat els cinc diputats del PSC partidaris d'aprovar la declaració i els dos de la CUP que es van abstenir com a mostra de "sí" crític" en creure que la declaració es quedava curta.

Resposta jurídica urgent

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Una altra cosa és, però, la resposta jurídica del govern espanyol. Si el mateix executiu havia intentat els últims dies respondre amb el mateix menyspreu, aquest divendres Rajoy ha fet un gir significatiu. Després que dijous digués que la declaració no serveix per a res i que ni tan sols calia recórrer-la al Tribunal Constitucional, aquest divendres ha ordenat un informe a l'advocat general de l'Estat perquè determini, amb caràcter d'"urgència”, si hi ha base per impugnar la declaració al Tribunal Constitucional. Sáenz de Santamaría ha reconegut aquest divendres que es tracta d'un “afer jurídic que té rellevància” i “no s'ajusta les normes del marc de convivència” constitucional.

"Aquest govern té l'obligació de complir i fer complir les lleis, molt especialment la Constitució, la llei de lleis", ha advertit la vicepresidenta, que també ha admès que ha demanat que l'informe jurídic es faci de forma urgent "a pesar de la transcendència" de la qüestió. Però ja ha avançat per on poden anar els trets: rebutgen tots els punts de la declaració, però el caràcter de "subjecte polític i jurídic sobirà" del poble de Catalunya "indubtablement té més interès en seu anàlisi", perquè la Constitució reconeix un únic subjecte de sobirania, i és el conjunt del poble espanyol. La batalla jurídica està servida.

stats