Política 01/08/2012

Andalusia diu que haurà de tancar 19 hospitals públics i acomiadar 60.000 funcionaris si Madrid no cedeix sobre el deute

El socialista José Antonio Griñán acusa Rajoy de "maltractar" els andalusos. La consellera d'Hisenda es va afegir a la plantada de Catalunya i va marxar a mitja reunió del Consell de Política Fiscal

Ara
1 min
El president andalús, José Antonio Griñán / EFE

BarcelonaEl president de la Junta d'Andalusia, el socialista José Antonio Griñán, ha acusat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de deslleialtat pel límit de deute autonòmic imposat per Madrid. La consellera d'Hisenda andalusa va marxar aquest dimarts a mitja reunió del Consell de Política Fiscal i Financera molesta perquè el govern espanyol es nega a flexibilitzar el límit de l'1,5%. Catalunya ja no va anar a la reunió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Griñán ha comparegut aquest dimecres per donar explicacions per la plantada d'ahir. El president andalús ha dit que el límit del deute autonòmic imposat per Madrid suposaria tancar els 19 hospitals públics andalusos, la meitat dels col·legis i acomiadar 60.000 treballadors públics.

En roda de premsa, Griñán ha criticat el "maltractament" i l'"atac gravíssim" que s'ha produït contra Andalusia, i ha anunciat els recursos jurídics "que siguin necessaris" contra aquesta decisió proposada ahir al Consell de Política Fiscal i Financera, que va abandonar la consellera andalusa d'Hisenda, Carmen Martínez Aguayo.

Un consell de govern extraordinari aprovarà aquest dijous els recursos jurídics contra el límit del deute, que Griñán ha atribuït al fet que l'executiu espanyol prefereix ajudar la banca en detriment de la sanitat i l'educació pública i que, segons ha dit, perjudica especialment dues comunitats governades pel PSOE: Andalusia i Astúries.

Griñán ha afegit que el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, està d'acord amb la postura d'Andalusia i ha dit també que amb el límit del deute, que per a la comunitat suposaria disposar de 3.000 milions d'euros menys, "és impossible" confeccionar el pressupost autonòmic del 2013.

stats