Els grups que no tinguin representació a la mesa tampoc hi podran ser com a oients

El PSC ha criticat la decisió de Borràs de mantenir una reunió prèvia només amb els membres independentistes de l'òrgan

3 min
Primera reunió de la mesa del Parlament després de la seva constitució

BarcelonaLaura Borràs ha presidit aquest dimarts al matí la primera reunió de la mesa del Parlament després de la constitució de la cambra de divendres. La trobada ha sigut més aviat de tràmit. De les poques decisions que s'han pres en destaca que els grups que no tinguin representació a la mesa no podran assistir-hi com a oients com feien fins ara. L'expresidenta de la cambra catalana Carme Forcadell va decidir instaurar aquesta mesura i permetre a tots els grups parlamentaris l'assistència a les reunions de la mesa, en les quals podien també intervenir però no votar. La decisió de Forcadell la va mantenir també el fins fa poc president de la cambra, Roger Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts parlamentàries han explicat que els grups que no tenen representació a la mesa podran tenir veu, com és habitual, a les meses ampliades –que es convoquen per a temes econòmics i organitzatius de la cambra– que es convoquin i a la junta de portaveus. Amb aquesta decisió, la mesa es garanteix que en les seves reunions habituals no hi sigui Vox –hi ha un cordó sanitari contra l'extrema dreta acordat per tots els partits excepte el PP i Ciutadans–, que, com la resta, sí que podrà ser a les meses ampliades i a les reunions de la junta de portaveus. La decisió deixa també fora de les trobades de la mesa En Comú Podem, Ciutadans i el PP.

La decisió ja l'ha censurat el líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, que la considera "inaudita", perquè assegura que respon a la "voluntat d'exclusió de tot aquell que no és separatista". "És indignant, és un pedaç del Consell per la República", ha afirmat Carrizosa en roda de premsa, que n'ha responsabilitzat directament la presidenta del Parlament, Laura Borràs: "Ja sabíem que fraccionava contractes, ara també fracciona la mesa".

La reunió prèvia de Borràs amb els membres independentistes de la mesa

Abans de la primera reunió de la mesa, la presidenta de la cambra, Laura Borràs, ha reunit els membres independentistes de l'òrgan al seu despatx: Anna Caula (ERC), Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat), Rubén Wagensberg (ERC) i Pau Juvillà (CUP), que ho ha fet telemàticament perquè continua confinat per coronavirus. Segons fonts parlamentàries, d'aquesta primera trobada n'ha sortit la voluntat de JxCat, ERC i la CUP de coordinar la seva acció a la mesa, però sense concrecions. Borràs ha volgut recuperar les trobades entre els membres independentistes de la mesa que es van començar a fer sota la presidència de Carme Forcadell.

Ara bé, aquesta trobada no ha agradat al PSC, que ha fet notar la seva queixa durant la primera reunió de la mesa. Borràs, però, els ha contestat que continuarà reunint-se amb qui cregui convenient. Ja s'hi havia mostrat contrari el líder socialista al Parlament, Salvador Illa, unes hores abans en una entrevista a RTVE en què ha acusat Borràs de tenir una "actitud sectària".

Sense una data encara per al debat d'investidura, el que sí que ha acordat la mesa és que el ple se celebri també a l'auditori, com es va fer per al ple de constitució del Parlament. D'aquesta manera, es poden garantir les distàncies de seguretat entre els diputats i que tots els parlamentaris hi puguin assistir presencialment. Borràs tampoc no ha fixat cap data per començar la ronda de contactes per a la investidura. Les negociacions entre JxCat, ERC i la CUP continuen i, de fet, a hores d'ara encara no hi ha tots els grups parlamentaris constituïts: falten ERC i la CUP. El PP s'ha constituït com a grup mixt perquè no arriba als 5 diputats. Fins que no estiguin tots constituïts formalment, no es pot començar la ronda de contactes per presentar un candidat que tingui prou suports.

En la reunió d'aquest matí, la mesa encara no ha abordat la delegació del vot del diputat de JxCat Lluís Puig. Fonts del seu grup expliquen, però, que la intenció és que pugui delegar-lo ja en els primers debats de la legislatura. Una posició que també ha defensat Borràs des que va assumir el càrrec de presidenta.

stats