Política 13/06/2013

El PP i el PSOE tiren pel dret i registren el pacte europeu en el Congrés

L'acord s'ha presentat en forma de proposició no de llei, el que possibilita que la resta de grups hi puguin presentar esmenes per millorar-lo i votar-hi a favor el 25 de juny

M. Eugènia Quetglas
2 min
MÉS BRONCA QUE ACORDS 
 Aquesta legislatura el PSOE i el PP, que busca sortides a la crisi, han tingut enfrontaments  al Congrés. Ara busquen consensos.

BarcelonaEl PP i el PSOE han tirat pel dret i han registrat el pacte europeu en el Congrés en forma de proposició no de llei després que els partits de l'oposició s'hagin negat a adherir-se al pacte segellat entre Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els portaveus parlamentaris del PP i el PSOE, Alfonso Alonso i Soraya Rodríguez, han explicat que mantenen la "voluntat de sumar". Això vol dir que ara, un cop s'ha entrat al registre l'acord com a proposició no de llei PP i PSOE no descarten incloure en el text que es votarà el dia 25 de juny alguna de les esmenes que defensaran els diferents grups parlamentaris.

En roda de premsa Alonso ha assegurat que li consta que "els grups tenen voluntat de treballar en positiu". No obstant, ha presumit que amb els diputats populars i socialistes la iniciativa ja té el suport del 85% de la cambra.

Rodríguez ha insistit que "és un acord important amb el que es vol enfortir la posició d'Espanya en el proper". Els dos portaveus han assegurat que "no volen entrar en polèmiques" amb la resta de formacions, simplement han insistit en que "el pacte segueix obert" i que PP i PSOE "tindran un tarannà generós i alçada de mires".

A mig matí, els grups minoritaris al Congrés han decidit plantar al PP i el PSOE en la reunió prevista per fer front comú a la UE, amb la qual cosa, la reunió s'ha suspès. L'acord previ entre populars i socialistes sense comptar amb d'altres veus havia provocat malestar entre la resta de partits. CiU ja ha anunciat a primera hora que no signarà el pacte sobre Europa segellat per Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha explicat que no anirà a la reunió convocada per PP i PSOE per adherir més grups al pacte tancat pels seus líders en el qual volen reforçar la imatge d'Espanya en el consell europeu del 27 i 28 de juny.

Segons Duran, "el PP i el PSOE s'han equivocat en les formes". "S'ho han fet sols, doncs que continuïn sols", ha exclamat. CiU, juntament amb PNB i UPyD, havien mostrat la seva disposició a participar en aquest pacte sempre i quan poguessin fer aportacions. Ara CiU considera que en base a l'esborrany que van rebre ahir l'acord ja està tancat. Els partits d'esquerres ja van avisar que ni tan sols anirien a la reunió convocada després del ple perquè consideraven que tot era "una farsa".

stats