Política 20/03/2013

Zapatero i les 7 lliçons de la invasió de l'Iraq, 10 anys després

El president espanyol recorda que després de la guerra no hi ha hagut accions unilaterals al marge de l'ONU

Ara
2 min

BarcelonaAvui fa 10 anys de la invasió de les forces aliades a l'Iraq. L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va rectificar la decisió del govern d'Aznar d'aliar-se amb els Estats Units i la Gran Bretanya per derrocar Saddam Hussein i fer desaparèixer les suposades "armes de destrucció massiva", que ni van aparèixer ni, de fet, van existir. Només prendre possessió com a president, el 19 d'abril del 2004, Zapatero va anunciar la retirada de les tropes espanyoles a l'Iraq. 10 anys després, no es penedeix de la decisió. Així ha recordat aquella guerra i les conseqüències posteriors, aquest dimecres en una entrevista a la Cadena SER.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mandat del poble

"No em penedeixo de la retirada de les tropes, donava resposta a la voluntat dels ciutadans".

S'han acabat les decisions al marge de l'ONU

P { margin-bottom: 0.21cm; } "La lliçó de la invasió de l'Iraq, amb el crit en contra de milers de persones a tot el món, ha fet canviar les coses". "Es va demostrar que saltar-se la legalitat internacional, la carta de les Nacions Unides, suposa costos molt durs per a la pau internacional i per als principis d'una institució com l'ONU". "Després de la guerra de l'Iraq, de fet, no hi ha hagut accions unilaterals al marge de l'ONU".

Espanya: intervencions militars pactades

"El debat sobre la intervenció militar va suposar a Espanya un canvi legislatiu: les forces armades només poden participar a l'exterior amb el vistiplau del Congrés".

La relació amb Aznar

"Mai vaig parlar amb Aznar sobre la guerra de l'Iraq, de president a expresident".

Tortures de militars espanyols a presos iraquians

"Mai vam tenir constància de cap denúncia". "Confio plenament que el ministeri de Defensa investigarà i prendrà mesures de seguretat".

La relació amb Bush

"Vaig tenir una conversa difícil amb Bush, dos dies després de la retirada de les tropes. Quan el primer que et diu és que se sent profundament decebut, et preocupa molt. Bush no va ser gaire sensible als meus arguments, tot i que li vaig dir que era el que havien votat els ciutadans i que havia de complir el mandat electoral. No ho va entendre. La relació amb el president nord-americà va ser difícil, però després sempre vam tenir unes relacions amables i correctes".

La bandera nord-americana

Zapatero es va negar a posar-se dret quan va desfilar la bandera nord-americana el dia de les forces armades: "El tema de la bandera va ser un acte més espontani que meditat, perquè de manera no esperada en la desfilada es van incorporar unes banderes de països que formaven part de la invasió, i això em va sorprendre".

stats