Política 27/05/2019

Guia per entendre tots els resultats del 26-M

Les eleccions municipals i europees d'aquest diumenge conformen un nou i complex panorama polític

èric Salat
2 min
L'alcaldable d'Esquerra per Barcelona, Ernest Maragall

ELECCIONS MUNICIPALS A CATALUNYA

ERNEST MARAGALL OBTÉ LA VICTÒRIA A BARCELONA PERÒ EMPATA EN ESCONS AMB COLAU

ERC guanya per la mínima Barcelona en Comú. Els dos partits obtenen 10 regidors, però ERC s'avança amb una diferència amb prou feines de 5.000 vots, cosa que permetrà amb tota seguretat a Ernest Maragall ser el pròxim alcalde.

La CUP no aconsegueix entrar a l'Ajuntament al no arribar ni al 4,5% dels vots, lluny del 7,4% que va obtenir fa quatre anys. Tampoc aconsegueix entrar a Lleida, on tenia dos regidors. En canvi, els cupaires guanyen dos regidors a Girona. A Barcelona tampoc aconsegueix entrar Jordi Graupera amb Barcelona és Capital, que es queda amb el 3,7% dels vots.

EL SOCIALISME SEGUEIX DONANT NOM AL CINTURÓ ROIG

El cinturó roig manté el seu color però es va tenyint a poc a poc de groc i consolida l'independentisme en bona part dels 36 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. Ahir, ERC va aconseguir entrar per primer cop a Santa Coloma de Gramenet. Els socialistes encapçalen els resultats a Sabadell, Mataró, l'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, i empaten com a primera força amb ERC a Vilanova i la Geltrú. Per la seva banda, el candidat del PP a Badalona, Xavier García Albiol, guanya les eleccions però sense majoria absoluta i es queda amb un 37,5% dels vots.

La resta de capitals de província obtenen resultats desiguals. L'alcaldia de Tarragona queda disputada entre el PSC i ERC. Els socialistes guanyen per pocs vots els republicans, però perden 2 escons respecte a l'anterior mandat. Esquerra guanya per primer cop a Lleida, una ciutat on havia predominat l'hegemonia històrica del PSC. El candidat socialista, Fèlix Larrosa, obté els pitjors resultats del PSC de tota la història. Girona segueix fidel a JxCat, i la seva alcaldessa, Marta Madrenas, repetirà mandat.

JxCat també segueix mantenint l'hegemonia a la Catalunya Central però competint amb l'ascens d'ERC. Els dos partits empaten a Manresa. La CUP, per la seva banda, manté l'alcaldia de Berga, i es queda a un regidor de tenir la majoria absoluta.

ELECCIONS MUNICIPALS A MADRID

CARMENA POT PERDRE L'ALCALDIA DE MADRID

Manuela Carmena pot perdre l'alcaldia de la ciutat de Madrid a mans del tripartit de dretes. La candidata de Más Madrid guanya en nombre de vots i obté 19 regidors, però un pacte entre el PP, Cs i Vox superaria el llindar de la majoria absoluta.

ELECCIONS EUROPEES

PUIGDEMONT I JUNQUERAS ENTREN AL PARLAMENT EUROPEU

Els dos líders de l'independentisme a l'exili i a la presó, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras respectivament, aconsegueixen escó a la cambra europea. Lliures per Europa s'imposa com el partit més votat pels catalans, amb un

EL PSOE REFORÇA EL SEU SUPORT A ESPANYA

Els socialistes s'imposen com a força més votada a l'estat espanyol a les eleccions europees i es col·loquen com a primera força amb un 32,84% dels vots i envien a Brussel·les 20 diputats. El PP els segueix com a segona força, amb un 20,13% dels vots i 12 diputats.

EUROPA ACABA AMB EL BIPARTIDISME I FRENA L'EXTREMA DRETA

El Partit Popular Europeu guanya les eleccions però amb regust de derrota. Les candidatures socialistes i populars no aconsegueixen la majoria al Parlament Europeu, que s'ha vist fragmentat per l'auge dels partits verds i liberals. Caldrà elaborar nous pactes per mantenir l'estabilitat a l'eurocambra.

stats