Política 21/09/2019

Hisenda desbloquejarà en deu dies 4.500 milions per a les autonomies

La Generalitat mantindrà la denúncia contra el govern espanyol "fins que no arribi l'últim euro"

Ara
2 min
Hisenda desbloquejarà en deu dies 4.500 milions per a les autonomies

MadridEl ministeri d'Hisenda desbloquejarà abans que finalitzi el setembre 4.500 milions d'euros dels lliuraments a compte del finançament autonòmic, 800 dels quals a la Generalitat, segons han confirmat fonts de la Moncloa citades pel diari 'El País'. L'Advocacia de l'Estat impedia alliberar aquests fons per no restar marge de maniobra al següent executiu, però el govern espanyol ha trobat un "escletxa legal" per actualitzar el finançament a les comunitats sense saltar-se el dictamen de l'Advocacia de l'Estat que li impedeix el pagament d'aquestes quantitats per estar en funcions.

Un cop es concreti, el ministeri d'Hisenda desbloquejarà 4.500 milions d'euros a les administracions regionals per la millora de la recaptació de l'IRPF, l'IVA i els impostos especials durant aquest any, cosa que reclamen des de fa setmanes els presidents autonòmics. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, pretén desbloquejar aquesta xifra en els pròxims 10 dies, amb la qual cosa busca donar temps suficient perquè els governs autònoms puguin anotar aquesta partida i evitar retallades, segons explica 'El País'.

A mes i mig de les quartes eleccions generals en quatre anys, això suposaria un alleujament per als comptes autonòmics, que han anunciat ja els primers ajustos en serveis bàsics pels seus problemes de liquiditat.

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha asseverat aquest dissabte a Logronyo que el Govern "no utilitza les institucions" per fer campanya electoral i ha recordat que "som un executiu que treballa per resoldre els problemes de la gent i generar oportunitats".

Reyes Maroto ha volgut corregir així el president del PP, Pablo Casado, que ha dit -també a Logronyo- que "no és seriós" que el govern espanyol "ara vulgui desbloquejar" els lliuraments a compte de milers de milions d'euros a les comunitats autònomes. "Estem a favor que s'entreguin diners, però el que fins fa quatre dies era impossible, perquè ara hi hagi eleccions [...] És un pas més en la instrumentalització molt negativa de les institucions", ha dit el líder del PP.

Davant d'això, la ministra en funcions ha lamentat que "el que no entengui quina és la funció del govern hauria d'explicar als ciutadans per què avui no tenim govern i per què no podem estar prop de la gent amb uns pressupostos aprovats que resolguin els problemes dels ciutadans".

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dissabte que la Generalitat mantindrà la denúncia al govern "fins que no arribi l'últim euro", després de conèixer que el ministeri d'Hisenda desbloquejarà abans que finalitzi el mes de setembre 4.500 milions d'euros dels lliuraments a compte del finançament autonòmic.

La Generalitat va decidir portar el govern espanyol als tribunals per l'impagament d'avanços del 2019, i el vicepresident ha acusat aquest dissabte a l'executiu central de "retenir irregularment" diners de les autonomies, en un apunt a Twitter. "Es demostra que teníem i tenim raó a l'hora de denunciar el govern espanyol per retenir irregularment el que ens correspon", ha criticat.

stats