Política 22/07/2014

Hollande critica, davant Felip VI, “les identitats regionals que demà volen ser nacionals”

El president francès parla de Catalunya, tot i que sense esmentar-la, durant una visita dels reis a París. Afirma que "Espanya ha estat sempre una cruïlla de civilitzacions i cultures"

Agències
1 min
Els reis d'Espanya abandonen el palau de l'Elisi, en presència del president francès, François Hollande, i el primer ministre, Manuel Valls / EFE

ParísNo ha pronunciat en cap moment el seu nom, però tenint en compte el context, el centralisme francès i la presència del rei d'Espanya, tothom ha entès que François Hollande estava parlant de Catalunya quan ha alertat contra les "identitats regionals que demà volen ser nacionals". El president francès ha deixat anar aquest advertiment davant dels reis d'Espanya durant un discurs en què ha reivindicat la reorientació de la política de la Unió Europea a favor del creixement com a resposta a una crisi. Segons ell, ha estat justament la crisi la que ha comportat el reforç de les identitats "regionals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La crisi ha afectat durament i ha generat un desafiament cap a la UE que alimenta el replegament, i les identitats regionals que demà volen ser identitats nacionals", ha dit Hollande durant un breu discurs a l'inici del dinar ofert al Palau de l'Elisi als reis Felip i Letícia.

Tot i que en cap moment ha parlat explícitament de les reivindicacions sobiranistes a Catalunya o Escòcia, ha afegit que "en aquest context, hem de reafirmar la força dels nostres valors", i ha posat èmfasi que "Espanya ha estat sempre una cruïlla de civilitzacions i cultures" que "és indissociable del futur d'Europa". Hollande ha recordat que a França hi ha "centenars de milers de persones d'origen espanyol", entre elles el primer ministre, el català Manuel Valls, i l'alcaldessa de París, l'andalusa Anne Hidalgo (tots dos presents en l'acte), que ha considerat "dos eminents símbols".

En el seu discurs, el president francès ha anunciat que la nova interconnexió elèctrica franco-espanyola per Catalunya entrarà en servei "d'aquí a unes setmanes".

stats