Política 16/05/2013

Homs veu incoherent la postura d'alguns barons del PP sobre el repartiment asimètric del dèficit

El conseller de la Presidència recorda que Brussel·les ha concedit més marge a Espanya que a d'altres estats de la UE

R. Mateos/o. March
2 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha sortit aquest dijous al pas dels atacs d'alguns barons del PP que rebutgen un repartiment asimètric del dèficit i es neguen a acceptar que Catalunya disposi de més marge que d'altres comunitats amb comptes més sanejats. Homs ha considerat incoherent que aquestes veus crítiques no s'hagin alçat, en canvi, contra la decisió de Brussel·les de concedir a Espanya més marge de dèficit que d'altres estats de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha considerat “encertat” que el govern de Mariano Rajoy prevegi un repartiment assimètric -Catalunya demana un marge de fins al 2,1% de dèficit per aquest any, per damunt de l'1,2% previst en general- i ha subratllat que es tracta d'una decisió “coherent” amb allò que el propi executiu espanyol ha defensat a Europa. Tot i que hi ha països amb millors xifres que hauran de complir el límit del 3% de dèficit, les institucions comunitàries concedeixen a Espanya un sostre de fins el 6,5%.

Segons Homs, donat que els punts de partida de cada territori són diferents, “no pot haver-hi un punt d'arribada igual per a tothom”. A més cal tenir en compte “l'esforç” fet per cada territori. En aquest sentit, ha recordat que “Catalunya ha fet un esforç d'austeritat superior a la mitjana” de l'Estat espanyol.

En canvi, el conseller no ha volgut fer sang amb el fet que el govern de Rajoy hagi ocultat fins ara que el marge concedit per Brussel·les arriba al 6,5% i no al 6,3%. Homs ha titllat de “sorprenent” que el mateix comissari europeu comissari Olli Rehn hagi parlat del 6,5%, mentre que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es refereixi al 6,3%. Amb aquestes dues dècimes de més que està disposat a concedir la UE, l'Estat s'estalviarà uns 2.000 milions d'euros de retallades.

stats