Política 31/03/2015

El Govern repta Rajoy a acatar el que decideixin els catalans el 27-S

Francesc Homs confia que el full de ruta acordat per CDC i ERC acabi sent "compartit" per altres forces sobiranistes que encara no l'han subscrit

Roger Mateos
2 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs / ACN

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha desafiat aquest dimarts al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a acatar el que decideixin els catalans en les eleccions del 27 de setembre. L'endemà que CDC, ERC i les entitats del sobiranisme civil signessin un acord sobre un full de ruta cap a la independència, Homs ha considerat "molt important" el document i ha destacat la voluntat que sigui "compartit" per altres formacions que encara no l'han subscrit, com ara Unió, la CUP o ICV-EUiA. "Com més gent hi hagi en un acord, millor", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que Rajoy hagi carregat contra el full de ruta perquè "obliga" els catalans a "deixar de ser espanyols i europeus" si assoleixen la independència al cap de 18 mesos a comptar des del 27-S, Homs l'ha replicat: "El que m'agradaria sentir de Rajoy és que tindrà en compte allò que expressi democràticament el poble de Catalunya". Ha negat que el fet d'acatar el que diguin els catalans a les urnes signifiqui pretendre incomplir la llei. Si no es pot canalitzar la voluntat democràtica del poble de Catalunya, "voldrà dir que no estem en un estat democràtic".

Segons Homs, les paraules de Rajoy representen "un no com una casa de pagès" a la independència i, per això, "ajuden" a convertir les eleccions del 27 de setembre en un plebiscit. Perquè, a parer seu, "el que farà que tinguin un caràcter plebiscitari serà el debat que s'hi articuli". A Rajoy, ha insistit, "no li retreiem que digui que està en contra de la independència, que té tot el dret del món a pensar-ho". "El que no comprenem és que no s'avingui a admetre el resultat de les urnes", ha afegit.

Ara, ha remarcat Homs, no pot ser que "la discussió principal sigui si es pot votar o no", com va passar en el cas del 9-N. "Ara votarem", ha subratllat. "El que és essencial és que es pugui acabar votant i que allò que finalment voti el poble de Catalunya sigui admès por tothom, sigui en un sentit o en un altre. El Govern respectarà el resultat, sigui en un sentit o en un altre, perquè estem compromesos en l'exercici del dret a decidir", ha reblat. Com a mínim, ha dit, cal "conèixer l'opinió del poble de Catalunya" sobre el seu futur polític. "No es pot posar en un racó aquest debat i ignorar-lo", ha afegit.

Silenci sobre la llista unitària

Homs no s'ha volgut pronunciar sobre si, després de l'acord CDC-ERC sobre el full de ruta, és hora de reobrir el debat sobre si s'ha de configurar una llista sobiranista unitària. "Tinc un ncriteri sobre això, però en un context com el d'ara, com a portaveu del Govern, no em correspon pronunciar-m'hi".

stats