Política 04/02/2014

El Govern convida PP i PSOE a passar "de la retòrica a la concreció" de les promeses a Catalunya

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, creu que és l'hora d'obrir un "diàleg amb contingut"

O. March / R. Mateos
2 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la presentació dels actes del Tricentenari / EFE

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha convidat aquest dimarts la presidenta andalusa, Susana Díaz, a passar "de la retòrica a la concreció" de la seva proposta per a Catalunya. Un dia després que Díaz es reunís amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i apostés per reconèixer la singularitat de Catalunya en un nou sistema federal per a Espanya, Homs ha afirmat que, "més enllà de la bona voluntat", caldria superar la fase de "propostes que s'anuncien però no es concreten". Segons Homs, és hora que el PP i el PSOE passin de les simples promeses a Catalunya al "diàleg amb contingut".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha comentat que la reunió de dilluns entre Mas i Díaz al Palau de la Generalitat –era el primer cop que es trobaven– va ser "cordial". Però en sentir després les manifestacions públiques de Díaz, instant Mas a aparcar el procés sobiranista i plantejant una proposta federal, Homs ha insistit que ara el que cal és transformar aquestes "promeses" en fets concrets. No es creurà cap més promesa com la de José Luis Rodríguez Zapatero el 2003, el seu famós "apoyaré" l'Estatut que surti del Parlament. I en tot cas, ha remarcat, serà el poble de Catalunya qui haurà de tenir l'última paraula.

Sobre la reforma del sistema de finançament, que s'abordarà a mitjans d'any, ha fet la mateixa reflexió: el Govern ja no atendrà els "grans principis, propostes o promeses" que es posin sobre la taula, sinó només les concrecions. "No voldríem caure altre cop en una impostura com la que hem patit en el passat", ha assegurat. Homs ha recordat que del sistema de finançament pactat el 2009 pel tripartit amb el govern de Zapatero se'n va dir que era "el millor de la història" i, malgrat això, avui "estem amorrats a terra, menjant pols".

Per tant, la Generalitat esperarà "pacientment" que el govern espanyol formuli una proposta concreta, però aquest cop no liderarà la negociació per aconseguir una millora del finançament. "No hi posarem la cara per rebre garrotades i que després ens apliquin la lletra petita", ha comentat gràficament.

D'altra banda, Homs ha qualificat de "desafortunades" les declaracions de Susana Díaz aquest diumenge a L'Hospitalet de Llobregat, on va alertar que en una eventual Catalunya independent als catalans nascuts fora d'aquest territori se'ls consideraria "estrangers". "S'ho podria haver estalviat", li ha retret Homs.

stats