Política 09/05/2012

Homs: "Hi haurà un moment en què estarem davant d'una paret i haurem de prendre decisions polítiques rellevants"

"En aquests 30 anys, ja ens hem equivocat tots, ara hem de fer camins nous", diu el portaveu del Govern. La Generalitat farà públiques les noves retallades "la setmana que ve o l'altra"

Ara
2 min

BarcelonaLa conselleria d'Economia i el ministeri d'Hisenda continuen negociant per elaborar el pla d'ajust dels pressupostos de la Generalitat i adaptar-los al dèficit de l'1,5% que exigeix Madrid. Aquest dimecres 'La Razón' informa que el govern espanyol ha "tombat" els comptes de Catalunya amb vista a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del 17 de maig. És una reunió clau perquè l'Estat ha amenaçat d'intervenir les comunitats que no hagin fet els deures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a 'Els matins', de TV3, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha confirmat que es mantenen les negociacions, però ha evitat revelar-ne els detalls. El pla d'ajust suposarà noves retallades. Homs ha deixat entreveure que la Generalitat podria anunciar els ajustos més enllà de la reunió del ministeri d'Hisenda amb els consellers de les comunitats autònomes. "No estarem pendents d'una reunió de Madrid per explicar les coses públicament", ha dit Homs.

"Ho farem quan puguem i quan ens convingui fer-ho", ha afegit. Ha deixat clar, però, que serà "en el context dels propers dies, la setmana que ve o l'altra".

La invasió de competències que impliquen les retallades en sanitat o educació que Rajoy ha imposat a les comunitats per complir amb els objectius de dèficit ha provocat que l'executiu demani dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. És el pas previ per recórrer al Tribunal Constitucional i a obrir l'enfrontament institucional entre la Generalitat i l'Estat. En aquest sentit, Homs ha advertit que "el govern espanyol va tancant la porta". "Hi haurà un moment en què estarem davant d'una paret i haurem de prendre decisions polítiques rellevants", ha afegit.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } CiU i PP podrien tornar a escenificar dimecres al Parlament l'allunyament progressiu. "Intentarem entendre'ns millor amb ERC a partir d'ara", ha assegurat Homs. El portaveu ha tornat a defensar la proposta del Govern de pacte fiscal i ha demanat al PSC que se sumi al front CiU-ICV-ERC. "Després de 30 anys d'autogovern, queda constatat que des de Catalunya ens organitzem millor." "En aquests 30 anys, ja ens hem equivocat tots, ara hem de fer camins nous", ha conclòs.

stats