Política 18/03/2014

Homs diu que Margallo "fa el ridícul pel món" buscant complicitats contra el procés català

El conseller de la Presidència acusa Exteriors de "pressionar" el Vaticà i posa de relleu que "cap govern seriós del món compara Catalunya amb Crimea"

R. Mateos / O. March
2 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha acusat aquest dimarts l'executiu espanyol, i en particular el ministeri d'Afers Exteriors, que dirigeix José Manuel García-Margallo, de "fer el ridícul pel món", pressionant sense èxit diferents governs perquè es pronunciïn obertament en contra del procés sobiranista català. Com a exemple d'aquest "ridícul continu" ha citat la insistència de Margallo a equiparar el cas català amb el de Crimea, que tot just ha celebrat un controvertit referèndum per annexionar-se a Rússia. "Cap govern ni cap mitjà de comunicació seriós del món compara Catalunya amb Crimea", ha destacat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un altre exemple, a parer seu, són les "pressions" que Exteriors ha exercit sobre el Vaticà per arrencar un pronunciament explícit de la Santa Seu i fins i tot del mateix papa Francesc contra el procés del dret a decidir a Catalunya. Homs ha tret importància a les recents declaracions del fins ara cap de la Conferència Episcopal Espanyola, Antonio María Rouco Varela, contra la possibilitat de secessió a l'estat espanyol. Rouco fins i tot va fer un intent directe perquè la Santa Seu es pronunciés contra el procés. Però pel Govern hi ha maniobres a més alt nivell. "Qui ha pressionat d'una manera gairebé ridícula el Vaticà és el ministeri d'Exteriors", ha remarcat. Malgrat aquestes "pressions", el Govern té la "sensació que no li acaben de funcionar".

Homs ha lamentat que el govern espanyol dediqui "molta energia per pressionar" els governs d'altres països i "molt poca energia" per dialogar amb les institucions catalanes. Sí que ha valorat positivament el fet que Margallo hagi ofert que un alt càrrec del seu ministeri comparegui al Parlament per contrastar dades sobre la viabilitat d'una Catalunya independent.

De fet, Homs ha posat de relleu que és precisament el ministre "d'Afers Exteriors" espanyol l'ariet utilitzat per l'executiu central per carregar "obstinadament" contra un conflicte que acostumen a situar com una "qüestió interna". Margallo és un "contribuïdor net a la causa de la internacionalització" del procés, ha ironitzat.

stats