Política 29/08/2012

Homs alerta que si els diners del rescat no arriben al setembre Catalunya tindrà "un problema majúscul"

En declaracions a RAC1, el portaveu del Govern diu que està convençut que Rajoy "no aprofitarà les circumstàncies" per imposar "condicions complementàries"

Ara
2 min
Francesc Homs, a RAC1

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, assegura que Mariano Rajoy no aprofitarà el rescat a Catalunya per imposar "condicions complementàries". "No aprofitaran per anar més enllà", ha dit en una entrevista a RAC1. Sí que ha admès en un altre moment de l'entrevista que "qualsevol que et deixa diners et posa condicions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Condicions n'hi ha, la reflexió [d'ahir] era que no s'aprofitessin les circumstàncies per imposar condicions complementàries", ha dit. "Penso i pensem que no hi seran, que no aprofitaran aquest context per anar més enllà de la gestió de la tresoreria i la liquiditat", ha afegit.

El Govern va anunciar aquest dimarts oficialment que s'acolliria al fons de rescat autonòmic. Demanarà 5.023 milions d'euros, gairebé la totalitat de deute, els diners que l'executiu calcula que necessita per complir amb l'objectiu de dèficit per a aquest any (1,5% del PIB) i per fer front als venciments del deute. Ahir, Homs va dir després de la reunió del Govern que el rescat no comportaria "condicions polítiques". Mas i Rajoy s'entrevistaran el 20 de setembre a la Moncloa.

De tota manera, Homs ha admès que l'executiu encara no coneix "la lletra menuda del fons de liquiditat". El tipus d'interès, per exemple. "Tampoc tenim la garantia que això es posi en marxa de manera immediata", ha afegit. "El problema majúscul hi serà si el fons de liquiditat autonòmic es retarda més enllà de setembre", ha alertat. El fons de liquiditat autonòmic està dotat amb 18.000 milions, però tècnicament encara no s'ha creat. La Generalitat necessita liquiditat, però preferia els anomenats hispanobons, una fórmula de mutualització del deute amb l'aval del Tresor espanyol.

Homs assegura que els 5.000 milions d'euros serviran per assumir els compromisos pendents per a aquest any. "Anirem funcionant, amb dificultats enormes", ha dit. No caldran, per tant, més retallades. "Del que està establert fins a final d'any, no hi haurà res de nou. Hi haurà dificultats per anar fent front al pagament de les factures, però això ja hi era. Atendrem els compromisos, amb moltes dificultats", ha assegurat.

Homs ha remarcat que "Catalunya per ella mateixa és un país solvent" i que "el problema és el context". La difícil situació que travessa el Govern l'atribueix el portaveu a la gestió de l'executiu anterior: "La Generalitat es va endeutar per tot arreu i ara no pot cobrir aquests crèdits", ha afirmat.

La Diada

Homs continua sense desvelar si participarà a la manifestació independentista de la Diada. Segons ha dit, ha de veure encara com s'"organitza" aquell dia. El portaveu ha tret ferro a les paraules de l'eurodiputat Ramon Tremosa, que ahir va dir en un tuit que "a Mas se li perdonaran les retallades, però no que no faci un pas endavant nacional". "És la seva opinió i la respecto", ha dit. El Govern ha optat per uns difícils equilibris durant l'Onze de Setembre. Mas no anirà a la marxa convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), però dóna llibertat als consellers perquè hi vagin a títol individual. CDC sí que hi anirà, amb l'expresident Pujol al capdavant.

stats